Meer maatregelen om zelfdoding op spoor te voorkomen

Facebooktwitterlinkedinmail

12 mei 2017 – Proeven met maatregelen om zelfdodingen op het spoor te voorkomen hebben effect. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur trekt 14 miljoen euro uit om ze door ProRail en NS in het hele land te laten uitvoeren.

Het plaatsen van hekken, anti-loopmatten, schrikverlichting en borden die verwijzen naar 113 Zelfmoordpreventie bij risicolocaties hebben het aantal zelfdodingen daar met 30 tot 40 procent verlaagd. Deze maatregelen worden nu op meer plekken langs het spoor genomen.

Ook komen er proeven met cameratoezicht op afstand bij spoorwegovergangen, worden cursussen omgaan met suïcidale personen voor mensen die bij het spoor werken uitgebreid en zoekt ProRail contact met ggz-instellingen.

Frontcamera’s
Om het onderzoek naar zelfdoding te versnellen gaat NS op nieuwe treinen frontcamera’s installeren. Ook het weer berijdbaar maken van het spoor na zo’n incident moet sneller: van tweeënhalf uur naar anderhalf uur.

Jaarlijks duren een miljoen treinreizen langer dan gepland door zelfdodingen op het spoor. De economische vertragingsschade is 38 miljoen euro. De overige kosten bedragen 25 miljoen euro.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 8110 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail