Steeds meer mensen hebben last van werkstress

Facebooktwitterlinkedinmail

Technology-stress

13 november 2015 – Eén op de zeven mensen in Nederland heeft last van werkstress. Dat blijkt uit cijfers van Onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek, die maandag worden gepubliceerd.

Met ruim één miljoen werknemers die aangeven met werkstress te maken te hebben, blijft het beroepsziekte nummer één in Nederland, meldt De Telegraaf donderdag.

Van maandag 16 tot en met donderdag 19 november houdt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de tweede keer de Week van de Werkstress. In deze week is er vooral aandacht voor jongeren. Die groep loopt het grootste risico op een burn-out, stellen het ministerie en de onderzoekers.

In mei 2014 lanceerde minister Lodewijk Asscher de werkstresscampagne. Eén van de aanleidingen voor de campagne was dat het vaak nog taboe is om over het onderwerp te praten. Sindsdien controleert het ministerie extra op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer.

Oorzaken
De aantrekkende economie is vermoedelijk een van de oorzaken van de toename van de werkstress. “Veel bedrijven hebben reorganisaties achter de rug. Het werk neemt in veel gevallen nu weer toe, en dat komt allemaal terecht bij de mensen die over zijn gebleven bij die bedrijven”, legt Seth van den Bossche, onderzoeker van TNO, uit. “En werknemers hebben in de tijd van recessie lang doorgewerkt, ook als ze al klachten hadden. Dat komt nu tot uiting.”

Ook de campagne kan een rol hebben gespeeld. Volgens de onderzoekers heeft dit sommige mensen er eerder toe aangezet hun klachten te melden.

Bron: gezondheidsnet.nl 

Dit bericht is 3114 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail