Kijktip: Sunny Side of Spirit – over cultuurgebonden kijk op psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

sunny bergman

13 november 2015 – Vier op de tien Nederlanders hebben mentale problemen. Hoe komt dat en hoe is dat in andere culturen? Sunny Bergman onderzoekt in haar nieuwe drieluik Sunny Side of Spirit hoe er in Ghana, Taiwan en Brazilië op geheel andere, veelal spirituele wijze met psychische klachten wordt omgegaan. Vanaf 3 december te zien. 

Biedt de aanpak in deze culturen nieuwe perspectieven voor onze geestelijke gezondheid? Documentairemaakster Sunny Bergman gaat op 2 december in gesprek met psychiaters, psychologen en andere denkers in de Balie in Amsterdam.

Vier op de tien Nederlanders lijden aan klachten als depressiviteit, slapeloosheid, ADHD en stress. Hoe is dat in andere culturen? Sunny Bergman onderzoekt in haar nieuwe drieluik hoe er in Ghana, Taiwan en Brazilië op geheel andere, veelal spirituele, wijze met deze voor ons bekende psychische klachten wordt omgegaan. Wat levert die andere aanpak op?

Wat is eigenlijk een normale geestestoestand? Sunny, die zelf zeven jaar geleden een burn-out kreeg, verwondert zich erover dat vier op de tien Nederlanders last hebben van psychische of psychiatrische klachten. Er is bijna geen land ter wereld dat zo veel geld uitgeeft aan geestelijke gezondheidszorg als Nederland. Vanwaar al deze mentale problemen? Zijn het welvaartziektes?

Uit cross-cultureel onderzoek is gebleken dat geestelijke problemen in niet-westerse culturen minder voorkomen of op een totaal andere manier worden geïnterpreteerd. Benieuwd of we hiervan iets kunnen leren, gaat Sunny op zoek naar andere, veelal spirituele benaderingen voor problemen van de geest. Misschien is wat wij exotisch vinden wel heel gewoon, en wat wij normaal vinden juist ongewoon.

aflevering 1: Ghana : donderdag 3 december, 20.40 uur, npo 3

Hoe gaan ze in Ghana om met tegenslag, depressie en de dood? Depressie is voor veel Ghanezen een onbekend fenomeen. En eenzaamheid al helemaal. Men leeft, werkt, slaapt en eet gezamenlijk. Als een lid van de groep terneergeslagen is, wordt dat gezien als een probleem van de hele gemeenschap waarvoor ze met elkaar een oplossing moeten bedenken. Sunny leeft mee met de familie van een vriendin, bij wie ze ervaart dat zorgen voor elkaar ook een vorm is van zorgen voor jezelf.

aflevering 2: Taiwan: donderdag 10 december, 20.40 uur, NPO 3

In Taiwan wonen mensen net als hier dicht op elkaar en is de werkdruk erg hoog. Toch heeft het ultra moderne land een sterke spirituele traditie van taoïsme en boeddhisme. Taiwanezen hanteren een holistisch model waarbij lichaam en geest met elkaar verweven zijn. Ze gaan niet pas naar de dokter wanneer er iets mis is, ze brengen de dokter vooral een bezoek om gezond te blijven. Sunny is benieuwd hoe ze in Taiwan omgaan met klachten van stress en burnout, waarvan ze zelf nog steeds last heeft.

aflevering 3: Brazilië : donderdag 17 december, 20.40 uur, NPO 3

Vrijwel nergens in de wereld is spiritualiteit zo populair in de geestelijke gezondheidszorg als in Brazilië. Daar ervaart Sunny dat het begrip ‘normaal’ minder statisch is dan we in Nederland doorgaans denken. Ze duikt in de wereld van de Afro Braziliaanse religie Candomblé, waarbij gedrag niet automatisch als onderdeel van je identiteit wordt gezien, omdat het wordt beïnvloed door geesten. Hierdoor wordt afwijkend gedrag ook makkelijker geaccepteerd.

Debatavond

Op 2 december gaat Sunny, aan de hand van fragmenten uit deze serie, hierover in gesprek met psychiaters, psychologen en andere denkers met de vraag waarom velen in Nederland mentaal ‘ziek’ zijn en wat we kunnen leren van hoe hier in andere culturen mee wordt omgegaan.
Biedt de aanpak in deze culturen nieuwe perspectieven voor onze geestelijke gezondheid?

De moderator is Ama van Dantzig (de gids in Ghana).

De gasten zijn: Joop de Jong (medisch antropoloog), Kitlyn Tjin A Djie (transcultureel psycholoog), Anne Speckens (psychiater),  Marian Markelo (Wintipriesteres) en Mattijs van de Port (cultureel antropoloog, specialisatie Brazilië).

De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam

Ontvangst: 19.15 uur
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur

Deze avond wordt georganiseerd door VPRO, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en Boeddhistische Omroep.

Kaarten kosten 7,50 euro voor VPRO leden en 10 euro voor niet-leden en koop je hier

Wilt u hierbij zijn? Kijk voor meer informatie of om u meteen aan te melden op de VPRO-site.

Sunny Side of Spirit.
Vanaf donderdag 3 december, 20.40 uur, NPO 3

Bron: vpro.nl / psynip.nl  

Dit bericht is 4001 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail