Negatief terugkijken op het verleden een ‘onbekend’ symptoom depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

31 augustus 2017 – Het is bijzonder moeilijk om een depressie vast te stellen. Net als bij een burn-out lijkt het mensen soms ineens te overvallen. Meestal komt dat doordat ze symptomen over het hoofd hebben gezien.

Signalen van depressie

Bekende signalen zijn gewichtsverlies, een laag libido, geen zin in eten of afspreken met mensen en een slechte concentratie. Maar wat minder bekend is, is dat depressieve mensen vaak negatief terugkijken op het verleden. Waar de meesten prettig terug denken aan ‘die goeie ouwe tijd’ projecteert wie depressief is zijn donkere kijk op de wereld ook op het verleden.

Cyclus van miserie

Dr. Hartmut Blank van de universiteit van Portsmouth legt uit: “Depressie zorgt niet alleen voor een negatieve kijk op de wereld, jezelf en de toekomst, maar ook op het verleden. Iedereen ervaart wel eens gevoelens van teleurstelling of spijt. Dat is goed, omdat het ons helpt ons aan te passen en te groeien, zodat we in de toekomst betere beslissingen nemen. Maar mensen met een depressie krijgen die negatieve gevoelens niet onder controle en de donkere kijk op het verleden zet een cyclus van miserie in gang.”

Bron: welingelichtekringen.nl / Jeannette Kras

Dit bericht is 6731 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail