Sekse- en genderverschillen in onderzoek naar alcohol/drugsgebruik

Facebooktwitterlinkedinmail

13  april 2022 – Tot op heden is het onduidelijk of er sekse- en genderverschillen zijn in de werkingsmechanisme en behandeling van verslaving. Dit komt omdat in de meeste onderzoeken vrouwen en bijvoorbeeld transpersonen niet worden meegenomen, of hier niet specifiek naar gekeken wordt. Cognitief Neurowetenschapper Anne Marije Kaag van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) probeert hier verandering in te brengen.

Toename verslaving onder vrouwen
Hoewel verslavingen vaker voorkomen onder mannen dan onder vrouwen (ongeveer 3 op de 10 mensen met een verslaving is vrouw) is er in de afgelopen jaren een toename zichtbaar in het aantal vrouwen met een verslaving. Ook zijn er steeds indicaties dat vrouwen sneller een verslaving ontwikkelen, meer last hebben van ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met het gebruik van een middel (zoals sigaretten of alcohol) en sneller terugvallen als ze eenmaal gestopt zijn. Desondanks heeft wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van verslaving zich voornamelijk op de (witte) man gericht.

Kaag: ‘Niet alleen vrouwen worden in wetenschappelijk onderzoek onderbelicht, ook transgender personen (personen wiens genderidentiteit niet samenvalt met hun geboortegeslacht waaronder transmannen, transvrouwen alsook mensen met een non-binaire genderidentiteit) worden in wetenschappelijk onderzoek vaak niet (specifiek) meegenomen. Dit terwijl verslavingen onder transgenderpersonen naar schatting drie keer zo vaak voorkomen dan onder cisgender personen (personen wiens genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht).”

Deelnemers gezocht
Kaag zoekt momenteel mannen en vrouwen die regelmatig (te veel) drinken voor hersenonderzoek naar sekseverschillen bij milde alcoholverslaving en mensen die in behandeling of herstel zijn van een verslaving voor een onderzoek naar de rol van variaties in sekse en genderidentiteit bij het zoeken naar en krijgen van behandeling.

Meer informatie en deelnemen
Heeft u interesse om mee te doen, stuur dan een email naar Anne Marije Kaag via a.m.kaag@vu.nl Kijk op www.sane-studie.nl voor meer informatie.

Bron:  vu.nl

Dit bericht is 1697 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail