80% van de tienermeisjes lijdt na aanranding aan een ernstige psychische aandoening

Facebooktwitterlinkedinmail

1 augustus 2018 – Vier van de vijf tienermeisjes die seksueel zijn mishandeld lijden in de maanden na hun aanval aan ernstige psychische problemen. Onderzoek toont aan dat de slachtoffers na maanden last hadden van onder andere angst, depressie en post-traumatische stress-stoornis.

Experts zeiden dat de bevindingen bevestigden dat het slachtoffer worden van seksueel misbruik tijdens de jeugd kan leiden tot ernstige psychische problemen die kunnen aanhouden tot in de volwassenheid en een leven lang meegaan.

Bij het onderzoek werd gekeken naar in het totaal 137 meisjes in de leeftijd van 13 tot 17 jaar – gemiddelde leeftijd 15,6 jaar – die werden aangevallen tussen april 2013 en april 2015. Het onderzoek werd uitgevoerd door academici van het University College London (UCL) en gespecialiseerde staf van de NHS Trust van het King’s College ziekenhuis waar de slachtoffers werden behandeld.

Toen de meisjes vier tot vijf maanden na de aanval werden onderzocht, had 80% tenminste één psychische stoornis. Meer dan de helft (55%) had tenminste twee stoornissen.

De bevindingen, gepubliceerd in een onderzoek met de naam mental and sexual health outcomes following adolescent sexual assault  staan ​​in het medische tijdschrift The Lancet Child and Adolescent Health.

Onderzoekers ontdekten dat meisjes die waren aangevallen onevenredig vaak afkomstig waren uit sociaal achtergestelde of probleem-gezinnen. Driekwart kwam uit een gezin waar sprake is van armoede , een op de vijf volgt speciaal onderwijs  en meer dan de helft was eerder betrokken bij sociale diensten.

Daarnaast  had 50%  hulp gezocht bij de geestelijke gezondheidszorg  in de 12 maanden voorafgaand aan de aanval.

Een aantal van de meisjes (4%) was zwanger geraakt na misbruikt te zijn, 12% had een seksueel overdraagbare infectie gehad en 8% – één op de twaalf – was het onderwerp geweest van een andere aanranding.

“Hoewel armoede en sociale kwetsbaarheid goed erkende risicofactoren zijn voor aanranding, hebben weinigen dit onderzocht bij adolescenten, of gekeken naar de impact van kwetsbaarheid op de resultaten van de geestelijke gezondheidszorg na een aanranding”, zei de hoofdauteur, Dr. Sophie Khadr, van het UCL Great Ormond Street Institute of Child Health .

“De resultaten van het onderzoek benadrukken het dubbele nadeel van jonge vrouwen die seksueel worden aangevallen,” zei Khadr. “Hun sociale kwetsbaarheid plaatst hen op een hoger risico om te worden aangevallen, waarbij één op de twaalf een nieuwe aanranding meldt binnen vier tot vijf maanden.

“Uit onze studie bleek dat veel van deze kwetsbaarheidsfactoren ook risicofactoren zijn voor psychische stoornissen na een aanval. Aanwijzingen zoals  zelfbeschadiging, hulp van geestelijke gezondheidszorg of  van sociale diensten waren belangrijker dan het soort aanval als voorspellers van een latere diagnose van de psychische klachten. ”

Tom Madders, campagneleider bij het goede doel YoungMinds, zei: “Dit verontrustende onderzoek toont duidelijk de verwoestende impact die aanranding kan hebben op de psychische gezondheid en toont het belang aan van langdurige geestelijke gezondheidsondersteuning voor slachtoffers..

“Het onderzoek suggereert ook dat veel van de factoren die het risico op aanranding kunnen verhogen, ook factoren zijn die kunnen bijdragen aan een slechte psychische gezondheid. Helaas krijgen jongeren die vaak een moeilijke of complexe jeugd hebben gehad niet de hulp die ze nodig hebben. ”

Katharine Sacks-Jones,  covoorzitter van de taskforce voor geestelijke gezondheid van vrouwen, zei: “[Dit] nieuwe onderzoek is meer bewijs van een verband tussen de geestelijke gezondheid van vrouwen en meisjes en hun ervaringen met geweld en misbruik. We negeren dit op eigen risico. ‘

Uit eerder onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de vrouwen die worstelden met een psychisch probleem een ​​vorm van misbruik hebben ervaren en dat het ervaren van zowel misbruik als armoede gerelateerd is aan gezondheidsproblemen waaronder een slechte psychische gezondheid en het gebruik van drugs en alcohol.

Bron: theguardian.com

Dit bericht is 6848 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail