RTL Nieuws ontdekt honderden dubieuze zorgbedrijven, ook in de ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

6 november 2021 –  Criminelen kunnen veel te makkelijk over de rug van kwetsbare patiënten een handeltje in de zorg beginnen om er zelf rijk van te worden.  Er zijn zeker 567 dubieuze zorgbedrijven in Nederland, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om bedrijven die onder andere actief zijn in de thuiszorg,  ggz of die onderdak verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking. 

De zorgbedrijven scoren allemaal hoog op een combinatie van risicovolle indicatoren die kunnen wijzen op fraude of criminele inmenging. Zo is er sprake van hoge winsten en zijn er links met bedrijven in branches die gevoelig zijn voor witwassen. Experts reageren geschrokken op de omvang en de gevonden voorbeelden. Ze vinden dat gemeenten en zorgkantoren te weinig toezicht houden en dat zij beter moeten controleren aan wie zij zorggeld voor kwetsbare cliënten toekennen.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft, met data van bedrijfsinformatiespecialist Graydon, voor het eerst op grote schaal gekeken naar de signalen van criminele inmenging in de zorg. Zo zijn tienduizenden zorgaanbieders gecheckt op te hoge winsten en risicovolle andere bedrijven in hun netwerk. Deze signalen van criminaliteit zijn opgesteld met zorgfraude-experts van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) en ondermijningsclub Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Oost.

Zorgaanbieders die torenhoge winsten maken en daarnaast actief zijn als horecaondernemer of autohandelaar? Daar moeten alle alarmbellen van gaan afgaan.

In de lijst met dubieuze zorgaanbieders komen een aantal opvallende zaken naar voren. Zo is er een zorgaanbieder in Noord-Holland die eerder een schoonmaakbedrijf had en een horecazaak, die failliet ging. Die zorgbestuurder probeert het nu in de thuiszorg, waar hij flinke winsten boekt. En er is een Amsterdamse zorgverlener die kwetsbare jongeren opvangt, maar tegelijkertijd torenhoge winsten maakt terwijl twee van de drie bestuurders ook een taxibedrijf runnen.

Het onderzoek geeft volgens Karen Ottens van RIEC Oost, dat in opdracht van overheden onderzoek doet naar zorgfraude, een zorgelijk beeld. “Wat mij vooral opvalt is dat er een groot aantal ondernemers is dat vooral zichzelf een vorstelijk deel van de zorggelden toe-eigent. En dat geld wordt dan dus niet besteed aan de zorg voor mensen die dat heel hard nodig hebben.”

Opvallend zijn zorgbureaus die ook actief zijn in bijvoorbeeld de autobranche, horeca of taxiwereld. Ottens legt uit waarom dat risicovol is: “Dat zijn branches waar veel contant geld in omgaat en die daardoor gevoeliger zijn voor vermenging met ondermijning. Want het zijn aantrekkelijke branches voor bijvoorbeeld witwassen.”

Bron en rapport : rtlnieuws.nl

Dit bericht is 3895 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail