Gezocht: good practises in de ondersteuning van naasten bij suïcidaliteit

Facebooktwitterlinkedinmail

8 november 2021 –  Er is weinig dat mensen méér uit hun evenwicht haalt dan een naaste die een poging doet om zichzelf te suïcideren. Direct komen de vragen op: Wat is aan de hand? Wie heeft hier steken laten vallen? Intussen zijn er veel schrijnende verhalen van naasten en nabestaanden die zich in de steek gelaten hebben gevoeld door de hulpverlening. Verhalen waar lessen getrokken uit kunnen worden. Maar dat geldt niet voor álle verhalen van álle naasten en álle nabestaanden.

Zonder twijfel zijn er ook naasten die zich gesteund voelen en nabestaanden die terug kunnen kijken naar wie en wat ze wél heeft geholpen in de tijd dat ze het zwaar hadden. Ook díe verhalen leveren lessen op, misschien nog wel betere dan de ervaringen waar het mis ging. Naar die verhalen zijn we op zoek. Naar de good practises van professionals. Wat was het dat waardoor jij als naaste het gevoel had er niet alleen voor te staan; mét de hulpverlener in plaats van tegenover hem. En wat maakt dat jij professional zo tot steun kan zijn; wat doe jij anders dan je collega? Heb je voorbeelden van grote, hoogdravende acties of projecten? Prachtig, geef ze ons door! Maar vaak zit het verschil al in kleine, subtiele dingetjes en ook die horen we graag!

Bel MIND Ypsilon via (088) 0002120 of stuur een mailtje naar mmarkx@ypsilon.org

Alle mooie voorbeelden verzamelen we en geven we weer door als inspirerende les. En daar kunnen we er nooit genoeg van hebben, toch?

Deze oproep vormt onderdeel van ‘De brug naar morgen’, een project waarin MIND Ypsilon samenwerkt met Aurora in het kader van de Landelijke agenda Suïcidepreventie. Via dit project willen we professionals zodanig faciliteren dat naastbetrokkenen in beeld zijn, ondersteuning krijgen, kunnen meedenken en daarmee een essentieel onderdeel zijn van de zorgketen, in het grotere kader van de landelijke agenda suïcidepreventie.

Bron: ypsilon.org

Dit bericht is 3289 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail