Regelmatige lichaamsbeweging is ‘het beste voor psychische gezondheid’

Facebooktwitterlinkedinmail

9 augustus 2018 –  Regelmatige lichaamsbeweging die drie tot vijf keer per week 45 minuten duurt, kan de slechte psychische gezondheid verminderen – maar meer doen dan dat is niet altijd gunstig, blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek.

In totaal rapporteerden 1,2 miljoen mensen hun activiteiten gedurende een maand en beoordeelden hun psychisch welzijn. Mensen die aan lichaamsbeweging deden hadden  gemiddeld 1,5 minder ‘slechte dagen’ per maand dan niet-sporters, zo bleek uit het onderzoek. Teamsporten, wielrennen en aerobics hadden de grootste positieve invloed.

Alle soorten activiteiten bleken de geestelijke gezondheid te verbeteren, ongeacht de leeftijd of het geslacht van de persoon. Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Psychiatry Journal, is de grootste in zijn soort tot nu toe, maar het kan niet bevestigen dat fysieke activiteit de oorzaak is van een betere psychische gezondheid.

Eerder onderzoek naar de effecten van lichaamsbeweging op de geestelijke gezondheid heeft gemengde resultaten opgeleverd en sommige studies suggereren dat een gebrek aan activiteit kan leiden tot een slechte geestelijke gezondheid en er ook een symptoom van kan zijn. Het is al duidelijk dat lichaamsbeweging het risico op hartziekten, beroertes en diabetes vermindert.

Volwassenen die aan het onderzoek deelnamen, zeiden dat ze  zich gemiddeld gedurende 3,4 dagen per maand  psychische slecht voelden. Voor degenen die fysiek actief waren, werd dit teruggebracht tot slechts twee dagen.

Onder mensen die eerder een depressie hadden gehad, bleek lichaamsbeweging een groter effect te hebben, resulterend in zeven dagen van slechte geestelijke gezondheid per maand in vergelijking met bijna 11 dagen voor degenen die geen oefeningen deden.

Hoe vaak en hoe lang mensen actief waren, was ook belangrijk. Om de dag 30 tot 60 minuten actief zijn, kwam eruit als het gemiddelde. Maar je kunt  ook te veel bewegen, concludeerde het onderzoek.

Dr. Adam Chekroud, studie auteur en assistent-professor in de psychiatrie aan de Yale University, : “Het is niet zo dat hoe meer je aan lichaamsbeweging doet hoe meer je psychische gezondheid verbeterd. Integendeel. Meer dan 23 keer per maand trainen, of meer dan 90 minuten  per keer, leidt juist tot een   slechtere psychische gezondheid.”

De positieve impact van teamsporten toont aan  dat sociale sportactiviteiten isolement kunnen verminderen en goed zijn voor veerkracht, terwijl ze ook depressies konden verminderen.

Gecompliceerd verband 

De resultaten ondersteunen de richtlijnen van de overheid waarin wordt aanbevolen dat mensen 150 minuten  per week aan lichaamsbeweging moeten doen. Maar het onderzoek heeft enkele beperkingen. Het is gebaseerd op zelfrapportage, wat niet altijd klopt en er is geen manier om fysieke activiteit te meten.

Dr. Dean Burnett, neurowetenschapper en medewerker van de school voor psychologie aan de Universiteit van Cardiff, zei dat het verband tussen lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid moeilijk vast te stellen was, maar dit grote onderzoek “aantoont dat er een duidelijk verband bestaat tussen de twee” .

Prof. Stephen Lawrie, hoofd psychiatrie aan de Universiteit van Edinburgh, zei dat het onderzoek aangeeft dat sociale en “bewuste” trainingen vooral goed zijn voor de geestelijke gezondheid – maar niet als het overdreven is.  “Ik vermoed dat we allemaal mensen kennen die ‘verslaafd’ lijken te zijn aan lichaamsbeweging en dit een negatieve invloed heeft op hun sociale activiteiten, omdat ze alleen maar met hun sport bezig zijn “, voegde hij eraan toe.

Bron: bbc.com

Dit bericht is 14487 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail