Zorgpartijen vragen Tweede Kamer steun voor uitvoeren SER-rapport

Facebooktwitterlinkedinmail

4 juli 2022 –  Op woensdag 6 juli spreekt de Tweede Kamer in een commissiedebat over de arbeidsmarkt in de zorg. Vakbonden en werkgeversorganisaties in de zorg stuurden voorafgaand aan dit debat een oproep aan de Tweede Kamer. Zij pleiten ervoor om zo snel mogelijk het SER-rapport ‘aan de slag voor de zorg’ uit te voeren. Concreet vragen de organisaties aan de politiek om in de rijksbegroting geld vrij te maken om de aanbevelingen uit het rapport uit te voeren. Deel daarvan is het dichten van de loonkloof voor zorgprofessionals in de middengroepen ten opzichte van andere publieke sectoren. 

Werkgevers- en werknemersorganisaties uit de zorg hebben namens alle zorgprofessionals een Kamerbrief gestuurd om hun zorgen te uiten over de arbeidsmarktproblematiek. Zorgprofessionals staan te allen tijden klaar om het verschil te maken voor patiënten en cliënten, maar het water staat hen aan de lippen. De sector kampt met een groot personeelstekort. Uit het prognosemodel zorg en welzijn blijkt dat het personeelstekort toeneemt van 49 duizend in 2022 tot circa 117 duizend in 2030. Bovendien is er sprake van een ernstig verloop van medewerkers.

De zorgorganisaties luiden daarom de noodklok en dringen er bij de Tweede Kamer op aan het SER-advies ‘Aan de slag voor de zorg’ integraal en met spoed uit te voeren en de benodigde middelen hiervoor vrij te maken.
De belangrijkste aanbevelingen uit het SER-advies:

  1. Vergroot de professionele ruimte van en voor zorgmedewerkers.
  2. Verbeter de mogelijkheden voor scholing, ontwikkeling en loopbaanperspectief en maak hiervoor geoormerkt geld vrij.
  3. Behoud medewerkers door betere stageplekken te bieden en maak hiervoor financiering mogelijk.
  4. Vergroot de waardering en betrokkenheid door structureel extra geld vrij te maken om de beloningen te verbeteren.
  5. Betrek zorgmedewerkers bij technologische en sociale innovaties, zodat de technologie is aangesloten op de werksituatie.

Als aanvulling op deze boodschap heeft de Nederlandse ggz samen met MIND een Kamerbrief gestuurd met specifiek aandacht voor de arbeidsmarktproblematiek in de ggz-sector.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 996 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail