PTSS-patiënten binnenkort aan de XTC als medicijn

Facebooktwitterlinkedinmail

XTC

1 augustus 2016 – Het kan wel eens zijn dat er binnen nu en vijf jaar XTC voorgeschreven gaat worden aan patiënten met PTSS. MDMA, de werkzame stof in het feestpilletje, blijkt heel effectief tegen het Posttraumatisch Stresssyndroom (PTSS), meldt Scientias.

Trauma’s

PTSS is een stoornis die wordt veroorzaakt door onverwerkte trauma’s. Extreme stress, paniekaanvallen en extreem emotionele reacties zijn symptomen van de stoornis. Vooralsnog is er in de psychiatrie geen effectieve behandeling voor. Meestal schrijven psychiaters medicijnen voor om de symptomen te verminderen.

Omdat de oorzaak niet wordt aangepakt, blijven veel mensen last houden van de stoornis. De Multidisciplinary Association for Psychedelics Studies (MAPS) onderzocht daarom de mogelijkheden van MDMA. Ruim tweederde van de PTSS-patiënten werd genezen verklaard tijdens wetenschappelijke onderzoeken.

Meer testen

MDMA zorgt ervoor dat mensen het vermogen krijgen volledig open te zijn, ook over traumatische ervaringen. Daarom is de stof geschikt om in psychotherapie te gebruiken. Helaas zal de behandeling vooralsnog alleen in Amerika worden getest en moet deze ook nog bij een grotere groep worden onderzocht. Het kan zijn dat de therapie niet voor iedereen werkt of dat een overgevoeligheid voor de stof gezondheidsrisico’s kan opleveren.

Sceptisch

Of de behandeling naar Nederland komt, is nog even de vraag. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) vindt de belofte van MAPS te vroeg. „Het is nog te vroeg om de waarde van de behandeling te kunnen beoordelen”, zegt de Commissie Medicatiebeleid van de NVvP  tegen Scientias. „De werkzaamheid en veiligheid van de patiënt staan nog onvoldoende vast.”

Bron: metronieuws.nl 

Dit bericht is 3981 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail