Ontdekking tekort bepaald stofje bij depressie kan leiden tot nieuwe antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

8 augustus 2018 – Bij mensen met een depressie is het niveau van het stofje acetyl-L-carnitine lager dan bij personen zonder depressie. Dit blijkt uit een kleinschalig Amerikaans onderzoek. Deze bevinding kan mogelijk leiden tot het ontwikkelen van een nieuwe klasse antidepressiva, zo meldt het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Aan de studie deden 28 kandidaten mee met een matige depressie en 43 personen met een ernstige depressie. Zij vulden vragenlijsten in, hun bloed werd afgenomen en hun medische geschiedenis werd nagelopen. De bloedmonsters werden vergeleken met die van 45 personen zonder een depressie.

Tekort acetyl-L-carnitine bij depressie

Uit de labuitslagen bleek dat de acetyl-L-carnitine niveaus van de depressieve patiënten aanzienlijk lager waren. De laagste waardes werden aangetroffen bij de mensen die aan ernstige depressie lijden. Ook waren de acetyl-L-carnitine levels lager bij patiënten die in hun verleden te maken hadden gehad met misbruik, verwaarlozing, armoede of geweld.

Het lichaamseigen stofje acetyl-L-carnitine werkt als antioxidant en heeft een beschermende werking op het zenuwstelsel. In een eerder knaagdierenexperiment werd een tekort aan acetyl-L-carnitine al geassocieerd met depressie-achtig gedrag. Toediening van acetyl-L-carnitine veranderende de symptomen van de dieren en herstelde hun normale gedrag.

Nieuwe klasse antidepressiva

De onderzoekers laten weten hiermee een belangrijke nieuwe marker voor depressie te hebben ontdekt. Maar zij benadrukken dat op dit moment nog niet is getest of het aanvullen van deze stof de patiënt ook echt beter maakt.

De ontdekking is mogelijk een eerste stap in het ontwikkelen van een nieuwe klasse antidepressiva, die minder bijwerkingen heeft en ook sneller werken dan de medicijnen die nu worden gebruikt.

Bron: PNAS/ nedkad.nl

Dit bericht is 12597 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail