Preventie van Suïcidaal gedrag bij jongeren: het moet en kan beter!

Facebooktwitterlinkedinmail

19 oktober 2019 – De auteurs van het herziene handboek Suïcidaal gedrag bij jongeren (onlangs verschenen bij Boom Uitgevers Amsterdam) hebben de handen ineen geslagen en organiseren op 30 oktober 2019 in samenwerking met RINO amsterdam de conferentie Preventie van suïcidaal gedrag bij jongeren; het moet en kan beter!

Leer deze dag over alle mogelijke aspecten van effectieve hulpverlening aan suïcidale jongeren en hun ouders, en over nieuwe behandelmogelijkheden.Verschillende sprekers informeren u over de huidige problematiek rondom suïcidaal gedrag bij jongeren en besteden aandacht aan welke hulpverlening effectief is gebleken.

Na een plenaire inleiding door Jan Meerdinkveldboom over hulpverlening aan suïcidale jongeren en een lezing over de ervaring van nabestaanden door Ad Kerkhof en Ida Bontius (Ivonne van der Ven Stichting), volgt de lezing Zelfbeschadigend Gedrag door Laurence Claes. Aansluitend kun je verdeeld over 3 workshoprondes, 3 workshops volgen. De workshops zijn voornamelijk trainingsgericht, maar ook deels kennisgericht. Lees hier de beschrijving van de workshops en bekijk welke workshop in welke ronde valt>>

Lezing 1: Jan Meerdinkveldboom
Hulpverlenen aan suïcidale jongeren: hetzelfde en toch anders.

In deze lezing wordt aan de hand van de Multidisciplinaire Richtlijn uiteengezet op welke wijze suïcidale jongeren, anders dan volwassene, benaderd en behandeld moeten worden. Het betrekken van hun ouders is daarbij essentieel. De centrale cognities ‘ik doe er niet mee toe’ en ‘ik ben iedereen tot last’, staan hierbij voorop.

Lezing 2: Ad Kerkhof en Ida Bontius
Het bondgenootschap van hulpverleners en naasten en nabestaanden.

Behandeling van suïcidaliteit kan niet zonder een goede samenwerking tussen hulpverleners en familie. Hulpverleners hebben de familie nodig voor informatie over de patiënt, over zijn verleden, over zijn karakter, over zijn teleurstellingen. Hulpverleners hebben de familie nodig voor het bijhouden van schommelingen in de gemoedstoestand en voor bescherming van de patiënt. Familieleden hebben de hulpverleners nodig om symptomen te begrijpen, om onderliggende stoornissen te begrijpen, en om te weten wat ze moeten doen in tijden van crisis. Psychiaters hebben de familieleden nodig om goed bij te houden wat de effecten zijn van voorgeschreven medicatie of van verhoging of verlaging van de dosering. Psychologen hebben de familie nodig om de patiënt te leren dat het helemaal niet klopt als hij denkt dat ze zoveel last van hem hebben dat hij er maar beter niet meer kan zijn. Familieleden moeten weten wat ze moeten doen wanneer hun dochter in het weekend gaat zitten snijden in de armen. Daar hebben ze de hulpverleners bij nodig. Wat nog belangrijker is is dat zowel hulpverleners als familieleden eenzelfde benadering van de patiënt uitstralen: je bent de moeite waard en we willen je niet kwijt. Daarom is het essentieel in de behandeling van suicidale patiënten dat hulpverleners en familie een bondgenootschap vormen om gezamenlijk de patiënt/dierbare te behandelen en te beschermen.

Als je een suicidale patiënt in behandeling krijgt, dan ben je er tegelijk verantwoordelijk voor om familieleden te helpen hun dierbare zo goed mogelijk te beschermen.

Lezing 3: Laurence Claes
De zoektocht naar zelfzorg: diagnostiek en behandeling van zelfverwondend gedrag.

In deze lezing staan we stil bij de definitie, de prevalentie, de functies en het verklaringsmodel van zelfver- wondend gedrag bij jongeren. We bespreken eveneens de verschillen en de gelijkenissen tussen zelfver- wondend gedrag en suïcidaal gedrag. We gaan na hoe we het zelfverwondend gedrag in kaart kunnen brengen en hoe we dit gedrag kunnen aanpakken. We staan stil bij motivatie tot behandeling, emotionele, cognitieve en gedragsmatige behandelstrategieën. Naast de behandeling van de cliënt, staat ook de inter- actie met het gezin centraal. Samen op zoek naar meer zelfzorg.

Deelnemers aan de conferentie kunnen de herziene druk van het Handboek met 20% korting aanschaffen bij hun aanmelding.

Locatie

De Nieuwe Liefde Amsterdam
Da Costakade 102
Amsterdam, 1053 WP Nederland

Dit bericht is 3644 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail