Eelco is psychisch lijden moe en wil euthanasie

Facebooktwitterlinkedinmail

suicide, euthanasie

31 oktober 2016 –  Eelco de Gooijer zal 2017 niet meer halen. De Tilburger (38), al heel zijn leven psychiatrisch patiënt, heeft gekozen voor euthanasie. De datum is bekend. Lees en bekijk zijn aangrijpende verhaal. 

Op http://www.broedplaatsz.nl bloggen en twitteren zorggebruikers over hun ervaringen. Van 3 personen is een portret gemaakt. Een inkijkje in het hun leven. Eelco is er een van. Hij kiest ervoor om zijn dood niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Sta stil bij hen die psychisch lijden, is zijn hartenkreet.

Eelco is geboren met verschillende vormen van autisme. Mede daardoor blijkt het voor hem onmogelijk om een vreugdevol en zingevend leven te leiden, zegt hij. „Elke dag word ik wakker en denk ik: ‘Kut, ik leef nog’. Elke avond ga ik slapen en hoop ik dat ik de volgende dag niet meer wakker word.”

In de schaduw van het debat dat op dit moment gevoerd wordt over het mogelijk maken van euthanasie bij een voltooid leven, blijkt ook dat steeds meer mensen met psychische problemen of een psychiatrische aandoening kiezen voor euthanasie. Dat is volgens de huidige wet – in tegenstelling tot euthanasie bij een voltooid leven – al mogelijk.

In de meeste gevallen wordt een euthanasieverzoek bij psychisch lijden overigens afgewezen. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) adviseert terughoudend te zijn bij euthanasieverzoeken, aangezien patiënten in veel gevallen niet wilsbekwaam zouden zijn. Dit omdat hun doodswens bijvoorbeeld voortkomt uit hun aandoening of ziektebeeld, zoals depressie of borderline. Om in aanmerking te komen voor euthanasie moet er naast wilsbekwaamheid sprake zijn van ondraaglijk lijden en geen uitzicht op verbetering.

 

Bron: delimburger.nl

Dit bericht is 11753 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail