Sanne van Dijke: “Laten we stoppen met altijd mooi weer te spelen”

Facebooktwitterlinkedinmail

4 augustus 2021 – Nadat haar broer en een trainingsmaatje kort achter elkaar zelfmoord pleegden, realiseerde judoka Sanne van Dijke (25) dat er in het leven belangrijkere dingen zijn dan alleen topsport. Ze zet zich nu in om suïcidale gedachten meer bespreekbaar te maken.

Het is alweer meer dan een jaar geleden, maar Sanne van Dijke heeft er nog steeds moeilijk mee. Op 8 april 2020 maakte haar broer Steven een eind aan zijn leven. Zijn zelfgekozen einde had niemand zien aankomen. “Dan stort je wereld in”, vertelt Sanne. “Dat ouders hun kind overleven, dat je iemand van 29 verliest. Daar zijn geen boeken voor hoe je daarmee moet omgaan. Het is nog steeds iedere week lastig.”

Twee maanden na het overlijden van haar broer werd Sanne opnieuw met zelfdoding geconfronteerd. Ilona Lucassen, een trainingsmaatje, was door de lockdown in een depressie geraakt en zag geen uitweg meer. “Dat was heel heftig”, zegt Sanne. “Het was te veel om allemaal te bevatten. Je stroomt gewoon over. Je gaat in een soort overlevingsmodus.”

Marathon lopen
Met een vriendin wil Sanne in september de marathon van Antwerpen lopen om geld in te zamelen voor 113 zelfmoordpreventie. Het idee leefde vorig jaar al, maar vanwege de pandemie werd de wedstrijd een jaar verzet. Qua timing is dat verre van ideaal, want het is maar net een maand na de Spelen.

“Eigenlijk is het voor een judoka niet wenselijk om meer dan tien kilometer te lopen”, weet Sanne. “Na  de Spelen heb ik een maand om me voor te bereiden op de marathon. Dat is vrij kort, dus als het moet ga ik kruipend over de finish. En als het niet lukt heb ik het in ieder geval geprobeerd en doen we het nog een andere keer.”

Lees hier het uitgebreide interview met Sanne wat zij in juni dit jaar gaf voordat zij de bronzen medaille won op de Olympische Spelen in Tokyo won.

Steun Sanne van Dijke bij haar marathon en doneer via www.marathonvoor113.nl  >>>

Bron: teamnl.org

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 2012 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail