Organisaties hoogspecialistische jeugdzorg vragen staatssecretaris haast te maken

Facebooktwitterlinkedinmail

1 juni 2022 – Organisaties voor hoogspecialistische jeugdzorg vragen staatssecretaris Van Ooijen van Jeugd & Preventie om meer haast te maken met de doorontwikkeling van het jeugdstelsel. De beschikbaarheid van jeugdhulp voor de meest kwetsbare jongeren staat dusdanig onder druk, dat een oplossing op korte termijn noodzakelijk is. De organisaties stuurden de staatssecretaris daarom een voorstel voor het uitvoeren van een versneld onderzoek naar het landelijk contracteren van jeugdhulp, voor een kleine groep jongeren met de meest complexe ondersteuningsvragen.

Het voorstel van VIGO, iHUB, ’s Heeren Loo, Pluryn, en Koraal past in de plannen voor hervorming van de jeugdzorg, die staatssecretaris Van Ooijen kortgeleden naar de Tweede Kamer stuurde. Verder is het in lijn met de agenda Onze jeugd verdient beter, van ‘de driehoek’ (zorgaanbieders, cliënten, professionals). Die deed vorige maand een oproep aan het rijk en de gemeenten om de gesprekken over herziening van het jeugdstelsel te hervatten.

“Echter, dit proces kent een ander tempo. De tijd dringt voor de meest kwetsbare groep jongeren. Met ons voorstel tot een onderzoek met een doorlooptijd van maximaal zes weken willen we bijdragen aan een oplossing op zo kort mogelijke termijn”, zeggen de organisaties. Zij zetten hiermee een eerste stap, maar zullen er samen met branches en collega-instellingen een vervolg aan geven.

Het initiatief sluit aan bij een eerder statement, waarin organisaties met een landelijke functie een oproep deden aan de politiek om werk te maken van het landelijke financieren van hoogspecialistische jeugdzorg. “Juist de meest kwetsbare jongeren dreigen de dupe te worden van het huidige jeugdzorgstelsel”, zo stellen zij. Door het niet bij een statement alleen te laten, maar nu ook met een onderzoeksvoorstel te komen, nemen de organisaties hun verantwoordelijkheid en tonen zij aan dat het hen ernst is.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1395 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail