Actieagenda voor jongeren met een eetstoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juni 2021 – Het ministerie van VWS lanceert een actieagenda om het jongeren met een eetstoornis makkelijker te maken hun verhalen te delen en om hulp te vragen. De actieagenda moet voorkomen dat jongeren in aanraking komen met zogenaamde pro-ana-sites en -coaches.

Op pro-ana-sites geven jongeren met eetproblemen elkaar online tips om verder af te vallen. Ook zijn er pro-ana-coaches actief die uit zijn op seksueel getint beeldmateriaal.

Een van de acties is om positieve websites en chatfuncties zoals Proud2Bme, 99gram, WEET en IOVM, die meewerkten aan de agenda, online beter vindbaar te maken. Ook worden fora, chats en sociale platforms ingezet om jongeren met een eetstoornis beter te bereiken en steun te bieden.

Voor professionals uit de zorg- en strafketen komt er een factsheet en handreiking over de stappen die zij kunnen zetten om een jongere te helpen en eventueel melding of aangifte te doen van contact met een pro-ana-coach. Ook moet de actieagenda bij de politie de kennis vergroten over signalen die duiden op pro-ana en over hulp waar zij naar kan verwijzen.

Voor de media komt er een richtlijn voor verantwoorde berichtgeving, met daarin tips over het gebruik van gepast beeldmateriaal, informatie over eetstoornissen en de risico’s van pro-ana.

Meer informatie

Bron: rijksoverheid.nl

Dit bericht is 1818 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail