Oproep deelname onderzoek naar effectiviteit dieetbehandeling bij ADHD

Facebooktwitterlinkedinmail

1 maart 2017 – In de TRACE-behandelstudie wordt gekeken wat het effect is van een dieetbehandeling op ADHD. Ook wordt de dieetbehandeling vergeleken met ADHD-behandelingen die al worden aangeboden in de GGZ, zoals medicatie en gedragstherapie. Ouders mogen zelf kiezen of hun kind een dieetbehandeling of een andere behandeling gaat volgen. 

In toenemende mate is er vraag naar behandeling van ADHD zonder medicijnen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een dieet effectief kan zijn: zestig procent van de kinderen die een dieetbehandeling volgden, lieten een sterke vermindering van ADHD-symptomen zien. In de TRACE-behandelstudie wordt onderzocht of een dieet als vast onderdeel van de behandeling voor ADHD kan worden aangeboden. Er worden twee in potentie effectieve dieetbehandelingen onderzocht.

Karakter, Triversum, Accare en het RIVM zijn initiatiefnemers van deze behandelstudie.

Hoe werkt het?
In totaal kunnen er meer dan 200 kinderen deelnemen. Deze kinderen worden een jaar lang gevolgd. Gedurende het onderzoek worden metingen gedaan om vast te stellen bij wie een dieet werkt en bij wie niet. Ook onderzoeken we waarom een dieet werkt en hoe goed het vol te houden is. De waarom-vraag wordt beantwoord door het op groepsniveau analyseren van bloed, speeksel en ontlasting op drie momenten: voorafgaand aan, tijdens en na afloop van de dieetbehandeling.

Wie kunnen meedoen?
Kinderen uit heel Nederland met ADHD die hulp behoeven en/of in zorg zijn en geïnteresseerd zijn in deelname kunnen aan de studie meedoen.  Bij een vermoeden van ADHD kan ons klinisch onderzoeksteam benaderd worden voor uitgebreide screening en diagnostiek. Neemt u gerust contact op voor informatie over de procedure en voorwaarden.

Inclusiecriteria
·         Kinderen van 5 tot 12 jaar
·         Klinische diagnose ADHD
·         Geen huidige behandeling voor ADHD*
·         Geen of stabiel gebruik van psychotrope medicatie voor klachten niet- gerelateerd aan ADHD
·         Voldoende beheersing van de Nederlandse taal

Exclusiecriteria
·         Gebruik van een strikt dieet
·         Eetstoornis
·         Diabetes mellitus
·         Vegetarisch of veganistisch dieet

* Bij een huidige behandeling voor ADHD moet in overleg met de behandelaar hiermee gestopt worden voor aanvang van het TRACE-traject.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.project-trace.nl of mail evt. vragen / opmerkingen naar de coördinatoren drs. Niki Kamphuis en dr. Jolanda van der Meer.

Bron: persbericht

Dit bericht is 3298 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail