14 % van patiënten in specialistische GGZ heeft geen aandoening

Facebooktwitterlinkedinmail

dsm-books.preview
11 augustus 2016 – Het Nemesis onderzoek concludeerde dat 40% van de patiënten in de ambulante ggz in de voorgaande 12 maanden geen psychische aandoening had. Dit was de aanleiding voor dit nieuwe onderzoek, zo meldt het Tijdschrift voor Psychiatrie.  Een dsm-iv-classificatie van de klachten van een patiënt is een voorwaarde voor het starten van verzekerde ggz.

Doel van het onderzoek
Het onderzoeken en beschrijven van de aanwezigheid van een dsm-iv-geclassificeerde aandoening en de ernst van de klachten bij patiënten die zijn aangemeld voor behandeling in de generalistische of specialistische ggz. Nagaan of patiënten die zich aanmelden bij de ggz met subklinische klachten specifieke kenmerken vertonen.

Methode
Bij 3072 patiënten uit de specialistische ggz werd standaard met een mini 5.0.0 de aanwezigheid van een aandoening volgens de dsm-iv vastgesteld (n = 3072). De oq-45 werd binnen de generalistische (n = 2255) en de specialistische ggz (n = 5009) gebruikt om de ernst van de klachten te meten. Met logistische regressie onderzochten we waarin cliënten met subklinische en klinische klachten zich onderscheidden. Hiervoor werden ook geanonimiseerde gegevens uit het elektronisch patiëntendossier gebruikt.

Resultaten
In de specialistische ggz had bij intake slechts 14,3% van de patiënten klachten die niet voldeden aan de dsm-iv-criteria voor een aandoening. Bij aanmelding in de generalistische ggz had 56,5% en in specialistische ggz 70,9% van de patiënten een hoge tot zeer hoge score op klachten en disfunctioneren volgens de oq-45. De proportie patiënten met een dsm-iv-diagnose liep op van 52,9% van patiënten met een subklinische oq-45-totaalscore tot 94,8% van patiënten met een zeer hoge totaalscore. Voorspellers van een subklinische oq-45-totaalscore waren vergelijkbaar voor de generalistische en specialistische ggz.

Conclusie
De groep patiënten zonder as I-dsm-iv-diagnose in de specialistische ggz is klein. De meeste patiënten in de generalistische en specialistische ggz rapporteerden ernstige klachten en symptomen. Klachten van patiënten met een subklinische totaalscore in zowel de generalistische als de specialistische ggz waren met name stressgerelateerd.

Patiënten zonder DSM-IV-diagnose en/of met subklinische klachten in de generalistische en specialistische ggz
M.W. Kloos, B.G. Tiemens, G.J.M. Hutschemaeker

Bron: tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Dit bericht is 8599 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail