Ontstekingen in hersenen spelen rol bij ontstaan van depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

10 juli 2018 – Ontstekingsprocessen in de hersenen zijn mogelijk betrokken bij het ontstaan van depressie. Dat concludeert Paula Kopschina Feltes in haar proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen.   Zij onderzocht veranderingen in het gedrag en in de hersenen van ratten die depressie ontwikkelden na stressvolle gebeurtenissen. Onderzoek naar biologische processen die hierbij betrokken zijn zouden kunnen helpen om de ziekte beter te begrijpen en betere behandelingen te ontwikkelen zo meldt blikophulp.nl.

Depressie
Meer dan één op de zes mensen krijgt in zijn leven te maken met depressie. Ondanks aanzienlijke inspanningen, zijn de mechanismen die ten grondslag liggen aan depressie nog onbekend.  Het is al langer bekend dat stress een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van depressie. Een recente hypothese suggereert dat ontstekingsprocessen in de hersenen mogelijk betrokken zijn bij depressie.

Stresssysteem
Feltes toont allereerst aan dat activering van het stresssysteem bij ratten ontstekingsprocessen in de hersenen en depressieve symptomen kan veroorzaken. Daarnaast laat ze zien dat een stressvolle gebeurtenis bij deze ratten op jonge leeftijd effect heeft op het individuele gedrag en de ontstekingsreacties in de hersenen, als deze stressvolle situatie op latere leeftijd opnieuw voorkomt.  Bij haar studies gebruikte Feltes positron emissie tomografie (PET), een niet-invasieve functionele beeldvormende techniek, om potentiële processen die ten grondslag liggen aan depressie en agressie te onderzoeken.

Aangezien dezelfde methodologie ook in mensen kan worden toegepast, heeft PET de potentie om belangrijke informatie te verschaffen over veranderingen in het brein van depressieve patiënten en aldus een bijdrage te leveren aan toekomstige gepersonaliseerde diagnose en therapie. Alle details zijn te lezen in haar proefschrift.

Bron: blikophulp.nl

Dit bericht is 8115 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail