Onopvallend vervoer van mensen met verward gedrag

Facebooktwitterlinkedinmail

22 maart 2018 – Er komt een onopvallende auto met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige aan boord om de hulp aan mensen met verward gedrag te verbeteren. Een belangrijke stap om de problemen aan te pakken rond deze mensen in psychische nood. ,,Een agent is niet opgeleid om zorg te verlenen.’zo meldt het AD.

Het streven is om voor het einde van het jaar het plan voor een mobiele interventie- en preventie-unit of MIPU klaar te hebben. Daarvoor hebben politie, alle gemeenten uit de regio, GGZ-instellingen, huisartsenpost Smash en GGD Haaglanden de handen ineen geslagen.

Elk jaar nemen de meldingen over mensen met verward gedrag op straat toe. Ook het afgelopen jaar bleek onlangs uit CBS-cijfers. Den Haag is koploper in Nederland. Het aantal meldingen steeg in de hofstad met ruim 40 procent tot 4.633 meldingen. In het Westland gingen de meldingen omhoog van 183 naar 297, in Delft van 529 naar 831. Zoetermeer steeg van 100 naar 369 meldingen. De politie heeft de handen er aan vol. Zij gaat er op af als bij de meldkamer een melding binnenkomt over een  persoon met verward gedrag. De korpsleiding kondigde al in 2016 aan met het vervoer van deze mensen te stoppen, maar bleef vanwege de hoge nood er toch mee doorgaan.

Het idee is ook dat we uiteindelijk minder mensen zullen gaan vervoeren dan nu gebeurt

Woordvoerder Crool Schaeffers

Als de MIPU er is, kan de politie een einde maken aan het meeste vervoer van mensen in psychische nood. Ze blijft wel rijden als er gevaar dreigt, voor de persoon met verward gedrag of de omgeving. De meldkamer maakt de inschatting wie ze stuurt.

De GGD is tevreden met de stap die nu is gezet. ,,Agenten doen hun best, maar zorgverlenen is niet de corebusiness van de politie. Ze zijn er niet voor opgeleid. Dat is de sociaal psychiatrisch verpleegkundige wel die meerijdt”, zegt woordvoerder Crool Schaeffers.

Verslaafd

Deze gespecialiseerde verpleegkundige kan beter inschatten wat het beste met de persoon kan gebeuren, zegt de zegsvrouw. ,,Soms gaat het om een demente vrouw of om een persoon die al heel lang verslaafd is. Dan kan het al genoeg zijn om een huisarts te bellen of misschien wel een dochter. Het idee is ook dat we uiteindelijk minder mensen zullen gaan vervoeren dan nu gebeurt.”

Belangrijk is dat de auto straks een onopvallende wagen wordt. ,,Nu gaat zo’n persoon in een politieauto weg, alsof het om een arrestatie gaat. Dat is niet kies, zo hoort het niet te zijn.”

Dat de wagen het uiterlijk krijgt van een zogenoemde ‘psycholance’ zoals in Amsterdam is daarmee ook niet waarschijnlijk.

Bron: ad.nl

Dit bericht is 7278 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail