Onno Hoes: Criminelen krijgen te snel stempel verward persoon

Facebooktwitterlinkedinmail

25 december 2017 – Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat er een incident is met een verward persoon. Sterker nog, verwarde mensen zouden volgens de Rotterdamse korpschef Frank Paauw meer mensen doden dan terroristen. Maar klopt dit wel?

Volgens Onno Hoes, voorzitter van Het Schakelteam Personen met Verward Gedrag, wordt de term verward persoon te snel gebruikt. Als voorbeeld noemt hij de aanslag op het Joodse restaurant in Amsterdam, waar een man met een Palestijnse vlag de ruiten insloeg. Volgens Hoes is die man wel degelijk geestelijk in de war, maar valt hij niet onder de definitie van verward gedrag.

“Dat is gewoon iemand die een criminele activiteit ondergaat”, aldus Hoes in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “We moeten wat zorgvuldiger zijn met mensen verward te noemen. Veel mensen waar we het nu over hebben, zijn gewoon criminelen. Dat is heel wat anders dan mensen met verward gedrag.”

Structureel

Volgens Hoes is er pas sprake van verward gedrag als mensen lange tijd de grip over hun leven kwijtraken. Ook moeten ze een gevaar voor zichzelf en de samenleving zijn. “Het is een heel pakket van eigenschappen waar je aan moet voldoen om in die definitie te vallen”, zegt Hoes. Zo moet er ook sprake zijn van structurele problemen, en niet van een losse gebeurtenis of incident.

Hoes stelt – in tegenstelling tot berichten in de media – dat het aantal verwarde personen in ons land niet is gegroeid. Het aantal meldingen wel. “We zijn er steeds meer attent op. Het lijkt erop dat het aantal mensen stabiel is gebleven”, vervolgt Hoes. “Ze zijn alleen zichtbaarder. Dus daar waar mensen eerst in instellingen zaten, houden we er nu van – en dat vind ik nog steeds een heel goede beweging – mensen thuis te houden. Maar dan zijn ze dus wel in de wijk en in de omgeving steeds meer te zien.”

Hoes is voorstander van het plan van korpschef Erik Akerboom, die naast de wijkagent ook een wijkhulpverlener voor verwarde personen wil. “Dat vind ik een heel mooi pleidooi.”

Bron: wnl.nl

Dit bericht is 10850 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail