23 maart 2018 – Een onderzoek van de KUL en de UGent heeft een aantal opvallende resultaten naar boven gebracht. Onder het huidige cannabisbeleid is het probleemgebruik frappant gestegen en zijn de opnames in de psychiatrie verdubbeld, zo blijkt. En hiernaast is het geweld in onze contreien verbonden aan drugshandel flink gestegen. Dit omdat er veel meer lokaal en in Nederland wiet gekweekt wordt. Dat brengt onder andere VRT NWS, zo meldt sceptr.net
Sinds de rondzendbrief van januari 2005 die door de toenmalige PS-minister van Justitie Laurette Onkelinx werd uitgewerkt, heeft wietbezit de “laagste vervolgingsprioriteit”. Dat wil zeggen dat het in de praktijk, mits het bezit gebeurt door meerderjarigen en met minder dan drie gram, gedoogd wordt. Maar dat blijkt geen volledige succesformule. Het aantal psychiatrische opnames is verdubbeld en de lokale economie, infrastructuur enzoverder ondervinden heel wat schade.
Teelt is verschoven
De afgelopen jaren zijn de productieplaatsen van wiet veranderd. Men produceert thans dichter bij de afzetmarkten. Deze verplaatsing gaat gepaard met een toename in geweld. “De teelt is verschoven, van Marokko naar eigen land én naar Nederland. En dat heeft gevolgen voor de lokale economie: er is hier bij ons meer geweld, er is meer corruptie ook én er is schade aan de infrastructuur, aan de huizen waarin de cannabis wordt gekweekt”, zo legt professor Letizia Paoli van de KU Leuven uit aan VRT NWS.
Gebruik van de drug blijft evenwel stabiel. Echter is het problematisch gebruik wel fel gestegen. “Het aantal afhankelijke gebruikers gaat omhoog en dat leidt tot meer opnames in de psychiatrie of in andere centra voor geestelijke gezondheidszorg”, zegt onderzoeker Paoli verder. “Tussen 2000 en 2010 is het aantal opnames in de psychiatrie verdubbeld, dat zijn toch wel opvallende cijfers.”
“Geen ideale oplossing”
“Om te beginnen: het ideale beleid, de perfecte aanpak bestaat niet. En sowieso pleiten wij niet voor een totaalverbod. De repressieve aanpak is niet de oplossing, dat is al gebleken. Maar ik ben ook niet voor een volledig vrije markt.” Jong VLD hanteert de studie in ieder geval wel al als argument voor een “volledige legalisering van de productie en het bezit van cannabis”.
Paoli ziet daarentegen een (imperfecte) oplossing in volwassenen toelaten om te kweken, bijvoorbeeld in zogenaamde ‘social clubs’. Dat zijn kleine coöperatieven van volwassenen die wiet kweken, voor medicinaal of recreatief gebruik. Echter, zo’n ‘oplossing’ zou wel het verbruik niet verminderen. Andere mogelijkheden zoals een monopolie voor de staat zou wellicht wel verbruik kunnen beïnvloeden, maar dat is dan weer in strijd met de VN- en Europese wetgeving. “Cannabis is en blijft populair, er zal altijd winstbejag zijn en er zullen altijd probleemgebruikers zijn. Maar het beleid zou toch minder repressief moeten zijn. Het moet vooral efficiënter”, zo besluit Paoli.
Bron: scepter.net
Dit bericht is 3075 keer gelezen.