6 mei 2016 – Online zelfhulp bij mensen met milde depressieve klachten kan het ontstaan van depressieve stoornissen voorkomen. Dit blijkt uit Duits en Nederlands onderzoek onder leiding van VU-hoogleraren psychologie Pim Cuijpers, Heleen Riper en Filip Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in JAMA.
Uit het onderzoek naar meer dan 400 volwassenen met beginnende depressieve klachten bleek na twaalf maanden 27% van degenen die de zelfhulpinterventie ontvingen een depressieve stoornis ontwikkeld te hebben, tegenover 41% in de controlegroep. Dat betekent dat ongeveer zes mensen de zelfhulp moeten ontvangen om één depressieve stoornis te voorkomen. Deze effecten zijn ongeveer even groot als de effecten van behandeling van depressie. De onderzoekers concluderen dat preventie hiermee een belangrijke aanvulling kan zijn op bestaande behandelingen van depressie.
Beginnende depressieve klachten
De onderzoekers voerden een zogeheten ‘gerandomiseerd’ onderzoek uit waarbij 406 volwassenen met beginnende depressieve klachten (en dus nog geen depressieve stoornis hebben) een online zelfhulpinterventie (cognitieve en oplossingsgerichte gedragstherapie) kregen. Zij werden ondersteund door een online trainer of een controlegroep die alleen uitleg kreeg over wat depressie is.
Het onderzoek werd uitgevoerd in Duitsland en geleid door een team van Nederlandse en Duitse experts op het gebied van internetbehandelingen. “De resultaten laten zien dat online zelfhulp het risico op de ontwikkeling van depressieve stoornissen verlaagt, of in elk geval uitstelt”, zeggen de Nederlandse onderzoekleiders Cuijpers, Riper en Smit. “Er is meer onderzoek nodig om uit te zoeken of deze effecten ook blijven bestaan wanneer er geen online begeleiding wordt aangeboden.”
Preventie depressie nodig
Depressieve stoornissen komen veel voor en gaan gepaard met een aanzienlijke ziektelast en enorme economische kosten. Naar verwachting is depressie in 2030 de belangrijkste oorzaak van ziektelast in de westerse wereld. Behandelingen van depressie slagen er nog onvoldoende in om die ziektelast omlaag te brengen. Preventie wordt daarom gezien als een van de belangrijkste mogelijkheden om de ziektelast verder omlaag te brengen.
Het artikel in JAMA is hier te lezen.
Bron: vu.nl
Dit bericht is 3666 keer gelezen.