Schippers: ‘farmaceuten kunnen een medicijn te makkelijk registreren’

Facebooktwitterlinkedinmail

schippers

6 mei 2016 – Geneesmiddelenfabrikanten kunnen door de huidige regelgeving te gemakkelijk een bestaand medicijn registreren, om vervolgens de prijs van dat middel te verhogen. Dat vindt minister Schippers, die het met de apothekers eens is dat de beschermingsconstructies tot ongewenste effecten leiden.

De minister reageerde daarmee maandag op een oproep van apothekersorganisaties over de overdreven bescherming van farmaceuten. Net als in veel andere landen kunnen medicijnfabrikanten in Nederland een middel registreren. Ze hebben dan het alleenrecht voor een bepaalde periode. Maar van die regeling wordt soms misbruik gemaakt, vindt Schippers: ‘Nu gebeurt het vaak dat een fabrikant met een kleine wijziging in een bestaand product weer voor vele jaren het alleenrecht heeft.’ De Volkskrant noemt als concreet voorbeeld dat dertigduizend adhd-patiënten vanaf begin deze maand gemiddeld 50 euro per maand bij moeten betalen voor hun medicatie. Voor sommigen loopt dat op tot ver boven 100 euro. Dat komt doordat fabrikant Eurocept een geneesmiddel officieel heeft geregistreerd.

Schippers laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken wat de maximale ruimte binnen de wet is om apotheken de mogelijkheid te laten houden om het middel dexamfetamine, dat gebruikt wordt bij de behandeling van ADHD, zelf te laten maken en leveren.

Bron: nvvp.net

Dit bericht is 2643 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail