Verband gevonden tussen autisme en blootstelling aan lood in baarmoeder

Facebooktwitterlinkedinmail

6 juni 2017 – Blootstelling aan metalen en stoffen als lood in de baarmoeder, zouden invloed kunnen hebben op het risico om als kind autisme te kunnen ontwikkelen. Of dat ligt aan de blootstelling van de stoffen of de manier waarop ze worden opgenomen, weten de wetenschappers nog niet zeker.

Dat blijkt uit onderzoek van Nature Communications. Voor het onderzoek werden melktanden van 16 paar eeneiige en twee-eiige tweelingen onderzocht, van wie ten minste een van de twee op 18-jarige leeftijd een autismediagnose had gekregen. Ter vergelijking onderzochten de wetenschappers ook babytanden van 22 tweelingparen die geen autismediagnose hadden.

Omdat er ongeveer iedere week een nieuwe tandlaag wordt gevormd tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder en later in de kindertijd, kunnen wetenschappers zelfs op latere leeftijd nog precies zien aan welke chemicaliën de tanden ooit zijn blootgesteld.

Lood
Het onderzoeksteam vond een significant verschil in metaalopname tussen tweelingen met autisme en hun tweelingbroertjes of – zusjes.
In de late zwangerschap en eerste maanden na de geboorte namen kinderen met autisme veel meer lood – een giftige stof – op. Daarentegen namen zij minder essentiële middelen als mangaan en zink op. Het aantal giftige metalen in de tanden van kinderen zou zelfs de ernst van het autisme kunnen aantonen, menen de onderzoekers.

Te vroeg
De wetenschappers weten niet of de verschillen in het aantal gevonden giftige metalen en voedingsstoffen in de tanden te maken heeft met hoeveel een foetus of kind eraan is blootgesteld of hoe ze de producten opnemen.

“Ons onderzoek is een belangrijke stap naar het begrijpen van risicofactoren omtrent autisme, zoals blootstelling aan verontreinigde stoffen en voedingstekorten”, laat  hoofdonderzoeker dr. Arora weten aan Reuters. “Het is nog te vroeg om klinische aanbevelingen te doen op basis van dit onderzoek.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 5124 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail