Onderzoek naar depressie bij jongeren krijgt 10 miljoen van Schippers

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, jongeren

26 januari 2016 – Er komt specifiek onderzoek naar depressie onder jonge vrouwen en tieners, maakt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag in Amsterdam bekend bij de opening van het eerste Depressiegala. De bewindsvrouw wil gericht onderzoek naar hoe depressies vroeg kunnen worden gesignaleerd en het kabinet trekt daar 10 miljoen euro voor uit. 

Ziekteverzuim

Depressiviteit is ook de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim en kost op jaarbasis 1,5 miljard euro. Dat geld gaat op aan zorg en verlies van arbeidsproductiviteit.

Minister Schippers wil af van de schaamte voor een depressie of een burn out, en het gaat ook om meer dan de kosten: “Niemand hoeft zich te schamen voor een depressie, we schamen ons toch ook niet voor een hernia? Laten we ons er samen sterk voor maken dat we ook op de werkvloer of op school een depressie bespreekbaar maken en ons niet laten leiden door vooroordelen. Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter het is te behandelen en hoe sneller mensen weer kunnen meedoen.”

Publiekscampagne

Om depressiviteit bespreekbaar te maken wil Schippers ook een publiekscampagne. Die moet de signalen van depressies beter onder de aandacht brengen en zorgen voor meer begrip voor de ziekte. Ook moet de campagne naasten van mensen met een depressie vertellen hoe ze moeten reageren en wat ze kunnen doen om te helpen.

Daarnaast wil Schippers onderzoek naar ‘personalised mental health’, hierbij gaat het onder andere om de vraag hoe een depressie te voorspellen is. Er wordt dan gekeken naar de persoonskenmerken en in hoeverre die bepalend zijn of iemand vatbaar is voor een depressie.

Depressiegala

De minister opende vanavond het allereerste Depressiegala. “Het is een belangrijk initiatief om taboes over depressiviteit te doorbreken, deze ziekte bespreekbaar te maken en geld op te halen voor meer onderzoek. De overheid zal daaraan extra bijdragen de komende jaren.”

Schippers is vol lof over de organisatoren van het Depressiegala: “Het is een belangrijk initiatief om taboes over depressiviteit te doorbreken, deze ziekte bespreekbaar te maken en geld op te halen voor meer onderzoek. De overheid zal daaraan extra bijdragen de komende jaren.”

De volledige wetenschapsagenda, dat een programma wordt bij onderzoeksinstantie ZonMw, wordt naar verwachting over ongeveer een maand gepresenteerd.

In Nederland worden een op de tien mannen en een op de vijf vrouwen getroffen door een depressie.

Bron: nu.nl nos.nl / rijksoverheid.nl 

Dit bericht is 3632 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail