Onderzoek gevolgen coronacrisis op psychische gezondheid en verslaving

Facebooktwitterlinkedinmail

21 april 2020 – Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op psychische gezondheid en verslaving? Wie voelt zich angstiger of gespannen, wie is juist tot rust gekomen? Welke (groepen) mensen zijn juist nu meer gaan roken of drinken en voor wie is de crisis juist een goede aanleiding om te stoppen?

Dat is wat het Trimbos-instituut in kaart wil brengen met het kortdurende onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op psychische gezondheid en verslaving.

Van stress tot drugsgebruik
In de vragenlijst wordt onder meer gevraagd naar veerkracht en positieve geestelijke gezondheid, slaap, stress, eenzaamheid, gedachten aan de dood en psychische klachten, (veranderingen in) het gebruik van alcohol, drugs en tabak, gamen en gokken, mantelzorg, sociaal contact, nieuws en sociale media.

Meer inzicht en betere hulp
“Juist het brede spectrum aan vragen en de samenhang daartussen herkennen is belangrijk”, zegt programmahoofd Epidemiologie Derek de Beurs. “Zo kunnen we gericht interventies ontwikkelen om mensen bijvoorbeeld te helpen beter te slapen, of te stoppen met roken. De resultaten van het onderzoek zijn ook van belang voor de overheid. Zo krijgt zij inzicht in de gevolgen van de landelijke maatregelen op de psychische gezondheid van Nederland.”

Meedoen
De vragenlijst is vanaf 20 april via sociale media uitgezet, om snel een beeld te krijgen van de gevolgen van de crisis. Iedereen die 16 jaar of ouder is kan meedoen. De vragenlijst is anoniem en invullen duurt ongeveer 20 minuten. Resultaten worden de eerste week van mei verwacht.

Vul de vragenlijst in>>

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 4575 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail