Omstanders, ouders en fysieke steun zijn belangrijk om online pesten tegen te gaan

Facebooktwitterlinkedinmail

7 april 2023 –  Kinderen en jongeren die elkaar beledigen, kwetsen of pesten zijn van alle tijden, maar tegenwoordig vindt dit gedrag steeds vaker online plaats. Volgens onderzoeker Chiara de Jong is de rol van omstanders in het tegengaan dit gedrag online erg belangrijk, net als in offline situaties: “Door voor elkaar op te komen online, kun je de sociale norm verleggen.”

In de talkshow Studio Erasmus vertelt Chiara de Jong over haar onderzoek waarin ze naar de online wereld van kinderen en jongeren vraagt. Ze ziet dat ze behoefte hebben aan steun vanuit de fysieke omgeving in hun online wereld en met name bij online pesten. “Ze willen graag een knop om iemand te blokkeren of dat hun ouders een schermlimiet instellen, omdat ze echt wel graag iets anders willen doen dan op hun telefoon zitten.” Op de vraag of een verbod op telefoons binnen de school iets kan oplossen, antwoordt ze: “Als dat ervoor zorgt dat jongeren ook buiten school bewuster omgaan met hun telefoon en er bewuster bij zijn als ze die gebruiken, dan is dat niet verkeerd.”

Het veroordelen van je kind helpt niet
Presentator Geert Maarse vraagt tot slot wat ouders kunnen doen om hun kinderen weerbaar te maken tegen online pesten. “Ze moeten de ruimte krijgen om te exploreren en fouten te maken”, zegt De Jong. “Daarnaast moeten ouders het goede voorbeeld geven over hoe ze omgaan met hun telefoon en social media. Blijf het gesprek aangaan, want kinderen willen graag bij hun ouders terecht als ze ergens mee zitten. Geef ze daarbij het gevoel dat het gedrag niet veroordeeld wordt. Dat betekent niet dat ze alles mogen doen, maar dat áls ze iets doen dit niet veroordeeld wordt.”

Bron: eur.nl

Dit bericht is 736 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail