Universiteit van Nederland: hoogsensitiviteit – de stand van de wetenschappelijke kennis

Facebooktwitterlinkedinmail

7 april 2023 –  Neurowetenschapper en hoogleraar Judith Homberg van het Radboudumc vertelt in het nieuwste college van de Universiteit van Nederland over hoogsensitiviteit. Bestaat het echt en wat betekent dit? Bekijk het college hier. 

Heb je vaak last van prikkels zoals harde geluiden, sterke geuren of fel licht, of ben je gevoelig voor andermans stemming? Dan zou je zomaar hoogsensitief kunnen zijn. Het bestaat echt, blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Volgens neurowetenschapper Judith Homberg van het Radboudumc is hoogsensitiviteit niet zo zwart-wit als het lijkt – je bent hoogsensitief of niet – maar eerder een soort glijdende schaal. ‘De meeste mensen zitten in het midden. Hoogsensitiviteit komt bij een deel van de mensen in meerdere of mindere mate voor. Het is geen aandoening of stoornis, het is een persoonlijkheidskenmerk. Je bent dus hoogsensitief in plaats van dat je het hebt.’

Hoogsensitiviteit: is het nou zweverig gedoe of niet? Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hoogsensitiviteit bestaat. “Op hersenscans zien we dat een hoogsensitief iemand meer prikkels binnenkrijgt”, vertelt neurowetenschapper Judith Homberg (Radboudumc). Maar wat gebeurt er dan in het brein van een hoogsensitief iemand, Judith legt het uit in deze aflevering:

Bron: radboudumc.nl

Dit bericht is 3680 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail