Ombudsmannen: ‘Let op de privacy van minderjarigen bij jeugdhulp’

Facebooktwitterlinkedinmail

20 december 2017 – Gemeenten moeten goed opletten welke gegevens ze met wie delen en daarbij de belangen van minderjarigen in de gaten houden. Dat zeggen de Nationale ombudsman en Kinderombudsman naar aanleiding van klachten over de schending van privacy van een gezin. De gedachte achter de Jeugdwet ‘één gezin, één plan, één regisseur’ is volgens de ombudsmannen uitdrukkelijk niet één gezin, één plan, één dossier.

Voor drie halfbroers werd jeugdhulp aangevraagd bij de gemeente. Ze moesten een financieel plan ondertekenen en krijgen een dossier toegestuurd waarin gevoelige informatie staat over alle drie de broers. Hun moeder heeft namens de kinderen klachten ingediend bij de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman. Zij zijn daarop een gezamenlijk onderzoek gestart en verklaarden de klachten gegrond. De gemeente heeft niet voldoende rekening gehouden met de privacy van elk van de drie kinderen.

Aanbevelingen

Naar aanleiding van het onderzoek hebben de Nationale ombudsman en Kinderomsbudsman aanbevelingen opgesteld over hoe gemeenten volgens hen om zouden moeten gaan met het informeren van jongeren over de hulp die zij krijgen. Dat zijn:

  • Bepaal met oog op de privacy of en zo ja, welke informatie met een jongere gedeeld mag worden. De regel daarbij is: als het niet nodig is, dan mag gevoelige informatie van iemand anders niet gedeeld worden.
  • Bepaal vervolgens welke informatie nodig is voor de jongere om zijn mening te vormen. Laat de jongere zijn mening vormen, maar belast hem of haar niet onnodig. Laat de jongere en zijn ouders hierin zoveel mogelijk meedenken.
  • Denk na over hóe de informatie bij de jongere terecht komt.

Bron: gemeente.nu

Dit bericht is 2612 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail