NZa: zorgstelsel staat er beter voor dan 10 jaar geleden

Facebooktwitterlinkedinmail

zorgverzekeraar-330x220

10 november 2016 – De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert dat de zorg en het zorgstelsel er nu beter voor staan dan 10 jaar geleden, maar dat er nog veel ruimte is voor verbetering. Dat blijkt uit ‘De stand van de zorgmarkten 2016’ die de NZa publiceerde op 4 november.

Deze jaarlijkse rapportage combineert conclusies en inzichten uit verschillende NZa-onderzoeken van het afgelopen jaar. Dit jaar gaat de NZa in op de vraag of het zorgverzekeringsstelsel na 10 jaar heeft opgeleverd wat we ervan verwacht hebben.

Het is goed te realiseren dat de verbeteringen die in 2006 met de Zvw zijn ingezet, steeds meer tot concrete resultaten leiden. Zo stelt de NZa dat mensen langer en in betere gezondheid leven, wachtlijsten zijn gedaald en er veel is bespaard op de kosten van extramurale geneesmiddelen. Ook is de bekostiging van uiteenlopende zorgvormen verbeterd en hebben patiënten en verzekerden betere toegang tot informatie waarmee zij zorgaanbieders en zorgpolissen kunnen vergelijken. Maar bovenal is er veel bereikt in het vergroten van de solidariteit en toegankelijkheid van zorg voor alle Nederlanders.

Ons internationaal gerenommeerde zorgstelsel brengt evenwicht in enerzijds overheidsregulering en anderzijds de eigen verantwoordelijkheid van patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De NZa constateert dat het stelsel nu op nagenoeg alle aspecten beter werkt dan in 2006. Het overzicht in de afbeelding boven dit nieuwsbericht geeft daar een overzicht van.

Zorgverzekeringskaart
Zorgverzekeraars zetten zich dagelijks in voor het verwezenlijken van een klantgericht en efficiënt zorgstelsel waarin keuzemogelijkheden, solidariteit en ruimte voor professionaliteit hand in hand gaan. Zo introduceren de zorgverzekeraars dit jaar de Zorgverzekeringskaart basisverzekering. Alle zorgverzekeraars bieden hun verzekerden een overzichtelijk en eenvoudig overzicht van de belangrijkste voorwaarden van hun polissen. Dit helpt verzekerden om de juiste polis te kiezen en de juiste keuzes te maken in de zorg.

Bron: zn.nl

 

Dit bericht is 2442 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail