Nieuwe hoogleraar bevordering psychische gezondheid jeugd

Facebooktwitterlinkedinmail

3 november 2017 – Marloes Kleinjan is vanaf 1 oktober 2017 benoemd tot hoogleraar ‘Youth Mental Health Promotion’ bij de Universiteit Utrecht. Kleinjan wil zich richten op het bevorderen van de geestelijke gezondheid onder jongeren. “Er zijn nogal wat lacunes in wat we weten over de psychische gezondheid van de jeugd.”

De Universiteit Utrecht is Kleinjan geenszins onbekend. Als programmahoofd Epidemiologie & Research Support bij het Trimbos-instituut onderzocht ze samen met Utrechtse wetenschappers onder meer het middelengebruik (zoals drank, drugs en tabak) onder jongeren. “Naast het hoogleraarschap blijf ik aangesteld bij het Trimbos”, merkt de nieuwe hoogleraar op. “De leerstoel die ik ga bekleden is ook een versteviging van de samenwerking tussen Trimbos en de Universiteit Utrecht.”

DEPRESSIE ONDER JONGEREN

Een van de onderwerpen waar Kleinjan zich op gaat toeleggen, is depressie onder jongeren. “We weten niet hoeveel jongeren depressief zijn: er zijn geen harde cijfers over. Daar moeten we eerst inzicht in krijgen, zodat we weten hoe groot de problematiek is. Daarna kunnen we beter inschatten hoe we de zorg aan deze jongeren moeten inrichten.”

Op de website van het Trimbos-instituut is meer te lezen over Kleinjan. Daar is ook een lijst aan publicaties te vinden.

Bron: uu.nl

Dit bericht is 2411 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail