Onderzoek UMC Utrecht: helpt cannabidiol bij psychose?

Facebooktwitterlinkedinmail

3 november 2107-Kan cannabidiol, een stof die van nature in cannabis voorkomt, mensen met psychosegevoeligheid helpen? Onderzoekers hebben goede hoop. Binnenkort start de Canglia-studie om dit grondig uit te zoeken.

Onze hersenen bevatten microglia. Dat zijn cellen die ervoor zorgen dat andere hersencellen op hun best werken. Maar ze verdedigen de hersenen ook tegen ziekten. Onderzoekers denken dat bij schizofrenie deze microglia teveel verdedigen en te weinig verzorgen. Mogelijk herstelt cannabidiol de balans tussen verzorgen en verdedigen. Cannabidiol is een stof die van nature in cannabis voorkomt maar je wordt er niet high of stoned van.

Effect
“In dit onderzoek bekijken we nauwkeurig wat het effect is van een behandeling met cannabidiol op de werking van microglia. We vergelijken het effect van cannabidiol met het effect van een placebo; een middel zonder werkzame stof.” vertelt hoofdonderzoeker Matthijs Bossong. Het onderzoek omvat onder meer bloedafname, PET-scans en vragenlijsten.

Deelname
In eerste instantie gaat het onderzoek lopen bij 50 personen. Het gaat om mensen met een diagnose schizofrenie in de leeftijd van 18 – 40 jaar, die minder dan 5 jaar geleden een eerste psychose hebben gekregen. Bossong geeft aan dat het nog mogelijk is om deel te nemen.
Meer informatie is te vinden op www.umcutrecht.nl/Hersencentrum/CANGLIA-studie.

De onderzoekers benadrukken dat cannabisgebruik niet te vergelijken is en wordt afgeraden.

Bron: umcutrecht.nl

Dit bericht is 10580 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail