Niet alleen tieners maar ook ouderen lijden aan eetstoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

eeetstoornis
28 juni 2016 – Steeds meer Britse vrouwen van 40 jaar en ouder zijn in behandeling zijn voor een eetstoornis, blijkt uit onderzoek van de BBC. Het beeld dat alleen onzekere pubermeisjes kampen met eetstoornissen lijkt hierdoor niet meer te kloppen. Speelt dit in Nederland ook?

Ja, zegt Marieke Brouwer van Human Concern, een kliniek die mensen met eetstoornis behandelt. Brouwer behandelt zelf veel oudere vrouwen, maar ook mannen. “Een eetstoornis ontwikkelt zich vaak op jonge leeftijd, maar mensen kunnen jarenlang verborgen houden dat ze ermee kampen. Het is dan op de achtergrond wel aanwezig, maar ze hebben er niet echt last van.”

Schaamte
Door een (ingrijpende) gebeurtenis, zoals een scheiding of een overlijden, kan zo’n sluimerende eetstoornis ineens aan de oppervlakte komen. “Dat kan een reden zijn dat mensen pas op latere leeftijd bij ons komen”, legt Brouwer uit. Bij haar oudere patiënten ziet ze veel schaamte. “Ze vinden dat ze op hun leeftijd voor zichzelf moeten zorgen. De stap om hulp te zoeken is voor hen veel groter.”

Ongeveer 1 op de 5 patiënten bij Human Concern is ouder dan 35 jaar. Hoe help je die groep? “Het is belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken. De drempel moet omlaag zodat makkelijker hulp wordt gezocht.”

Jarenlang onderdrukken
Bij oudere patiënten duurt het langer voordat de behandeling klaar is, zegt Brouwer. “Ze zijn zo gewend om jarenlang hun stoornis te onderdrukken, waardoor ze meer moeite hebben om de patronen te doorbreken.”

Bron: rtlnieuws.nl 

Dit bericht is 3112 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail