Daarom kampen vrouwen vaker met depressie dan mannen

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie

28 juni 2016 – Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben vrouwen veel vaker te lijden onder depressie dan mannen. Terwijl hormonen een onderdeel van de oorzaak zijn, lijken sociale factoren een nog grotere rol te spelen. Het is een patroon dat volgens een studie van de organisatie overal ter wereld waar te nemen is.

Volgens de WHO krijgen vrouwen tot twee keer vaker af te rekenen met een depressie dan mannen en dat patroon wordt wereldwijd waargenomen. De organisatie bevestigt dat biologische verschillen zoals hormonen daarbij een deel van de oorzaak zijn, maar sociale factoren zouden een nog groterer rol spelen. Zo ervaren vrouwen over het algemeen meer stress, wat als een van de hoofdoorzaken van depressie wordt beschouwd, door sociale factoren. Volgens het onderzoek ervaren mannen vooral stress bij problemen op het werk of een echtscheiding, terwijl vrouwen vooral diep in de put zitten na een conflict, ziekte of een overlijden in het dichte sociale netwerk. Vrouwen zouden ook vaker dan mannen met gedachten blijven malen in hun hoofd en die gedachten zouden ook vaker negatiever zijn.

Deze waarnemingen zouden volgens de WHO voor een deel toe te schrijven zijn aan de genderongelijkheid. Vrouwen ondervinden over het algemeen grotere sociale ongelijkheid en de stress die daaruit volgt en maken dus ook meer kans op depressies. In landen waar de depressiecijfers bij vrouwen het grootst zijn, valt ook de grootste ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te noteren.

Bron: nieuwsblad.be

Dit bericht is 8449 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie

  1. Mannen… de emotionele baby’s in onze samenleving.
    Er is een vissoort voor de Noord-Amerikaanse kust waarvan alle mannetjes in 2015 zijn overleden. De overgebleven vrouwtjes-vissen worden toch weer zwanger …

Het is niet meer mogelijk te reageren