Monitor: Uitbuiting GGZ starters en stagiaires

Facebooktwitterlinkedinmail

psycholoog

4 januari 2016 – Afgestudeerde psychologen en orthopedagogen zouden massaal worden ingezet voor stages en werkervaringsplekken. Het merendeel voelt zich gedwongen om alleen een onkostenvergoeding te accepteren. Vanwege een gebrek aan banen denken veel afgestudeerden dat ze alleen zo aan een baan kunnen komen, blijkt zondag uit een enquête van het onderzoeksprogramma De Monitor.

Het programma heeft  zondag een uitzending gewijd aan de resultaten van een onderzoek onder starters in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

“Ik werkte een jaar voor een studiekrediet en een cadeaubontegoed van 12,50 euro per maand”, zegt de 33-jarige orthopedagoge Sara den Hartog in de uitzending. Ze was aan het werk voor de ggz-instelling De Bascule. “Je hoopt zo een voet tussen de deur te krijgen”, aldus Den Hartog.

Volgens de programmamakers voldoen de instellingen niet aan de wettelijke randvoorwaarden als zij dergelijke werkervaringsplekken aanbieden. Zo’n plek is eigenlijk bedoeld als boventallige functie waarbij een leerdoel centraal moet staan. Maar een meerderheid van de respondenten zegt dat de taken niet afwijken van het werk dat betaalde collega’s doen.

Uitgebuit
Van de ondervraagden die na hun studie noodgedwongen nog een werkervaringsplek of stage hebben aangenomen, voelt driekwart zich uitgebuit.

De onderzoeksresultaten bevestigen de signalen van de 130 tipgevers van het programma. Bijna 70 procent van deze meldingen zijn afkomstig van afgestudeerde psychologen en orthopedagogen.

De meeste klachten gingen over de ggz-instelling De Bascule, die actief is in Amsterdam en omstreken. De instelling laat afgestudeerden op een werkervaringsplek taken uitvoeren die erg lijken op die van betaalde medewerkers.

Inspectie
PvdA-Kamerlid John Kerstens en vakbond FNV Jong vinden dat de Inspectie SZW meer moet letten op dergelijke situaties. Volgens Kerstens zijn starters op de arbeidsmarkt zo bang om hun eigen glazen in te gooien, dat ze geen klacht durven in te dienen.

Het onderzoek onder starters in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is samen met de beroepsverenigingen voor psychologen (NIP) en orthopedagogen (NVO) opgezet. De organisaties herkennen zich in het beeld.

Bekijk hier de uitzending van Monitor

Lees hier de reactie van GGZNederland op dit bericht

Bron: nu.nl 

 

Dit bericht is 8142 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail