4 augustus 2016 – Internationaal wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness je aandachtsfuncties en zelfcontrole kan verbeteren. Dit is al bewezen voor mensen zonder ADHD, en de voorlopige resultaten van eerste onderzoeken bij kinderen en volwassenen met ADHD zijn veelbelovend!
Wat is Mindfulness nu eigenlijk?
De drie belangrijkste ingrediënten van mindfullness zijn:
- Aandacht geven
- Aan iets dat hier en nu is
- Zonder oordeel
Met mindfulness kun je leren om je bewust te worden van je lichaam, emoties en gedachten. Je leert neigingen op te merken en om niet direct aan deze neigingen toe te geven. Een voorbeeld: je richt je aandacht op je lichaam. Je voelt spanning in je benen (bewustwording). Dit vind je vervelend (oordeel). Je wilt iets doen om van de spanning af te komen (neiging). Je staat op en gaat lopen (reactie).
Bij mindfulness leer je dat je bewust een keuze kunt maken om te reageren of niet. Je leert om op een nieuwe manier naar dingen te kijken. Acceptatie, vriendelijkheid en zelfzorg spelen hierbij een belangrijke rol.
Mindfulness voor kinderen met ADHD, kan dat?
Juist voor kinderen met ADHD die zich moeilijk kunnen concentreren kun je je afvragen of het mogelijk is om genoeg aandacht op te brengen voor een mindfulness training. Daarom hebben we een ‘pilot onderzoek’ gedaan; dat is een kleinschalig eerste onderzoek om de haalbaarheid van de training bij Karakter te bepalen.
Acht kinderen (8-14 jaar oud) met ADHD en hun ouders (4 vaders en 7 moeders) volgden de MYmind training in de pilot. De MYmind training is een 8-weekse mindfulness training, ontwikkeld door prof. dr. Susan Bögels speciaal voor kinderen met ADHD en hun ouders.
Alle families hebben de training volgehouden. De opkomst bij de 8 wekelijkse sessies was zeer groot: gemiddeld 95% voor de kinderen en 92% voor de ouders. Een mindfulness training voor kinderen met ADHD en hun ouders is dus goed mogelijk!
Hoe hebben de families de mindfulness training ervaren?
Na de mindfulness training vroegen we de families naar de effecten van de training en hun tevredenheid. Hier beschrijven we het gemiddelde van de resultaten.
- Ouders hadden het idee dat de ADHD symptomen van hun kind ‘een beetje’ waren verminderd en de zelfcontrole ‘aardig wat’ verbeterd.
- Ouders gaven aan dat hun manier van opvoeden/omgang met hun kind ‘aardig wat’ was verbeterd door de mindfulness training.
- De kinderen vonden dat de training zowel henzelf als hun ouder ‘aardig wat’ had geholpen.
- Gemiddeld genomen waren de kinderen ‘tevreden’ over de mindfulness training en de ouders ‘zeer tevreden’.
Daarnaast hebben ouders tips en adviezen over de training gegeven, die we hebben gebruikt om de training nog beter op onze deelnemers af te stemmen.
Corina Greven, project coördinator van MindChamp: “We zijn heel blij met de resultaten van de pilot studie. Samen met mijn collega’s hebben we enkele ouders in de pilot geïnterviewd. Ze beschreven hoe de mindfulness training hen helpt tot rust te komen en hun kinderen te nemen zoals ze zijn. Ze kunnen beter met volledige aandacht naar hun kind luisteren, en dat schijnt ook het contact tussen ouders en kind positief te beïnvloeden.”
Het doel van het MindChamp onderzoek
Omdat zowel uit eerder onderzoek én ons pilot onderzoek zulke veelbelovende resultaten naar voren zijn gekomen, is de nood voor gedegen onderzoek binnen Karakter erg belangrijk. Daarom zijn wij bij Karakter een groot onderzoek gestart, de MindChamp studie: Mindfulness training for Children with ADHD and Mindful Parenting. We gaan onderzoeken of een mindfulness training voor ouder en kind een effectieve aanvulling is op de huidige zorg die aan kinderen met AD(H)D wordt geboden.
Het doel is om 100 kinderen (8-16 jaar) met AD(H)D en hun ouders te onderzoeken. Bij de helft zal de mindfulness training worden aangeboden en bij de andere helft wordt de huidige zorg voortgezet. Door deze twee groepen te vergelijken kunnen we de effecten zien van het aanbieden van deze veelbelovende nieuwe behandeling.
Heeft u vragen of opmerkingen over dit onderzoek? Dan kunt u een e-mail sturen naar: mindchamp@karakter.com.
Bron: karakter.com
Dit bericht is 8389 keer gelezen.