Bewezen: een depressie zit niet alleen in je hoofd

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, bejaarde, oud, somber

17 maart 2016 – Een depressie is een aandoening die je hele lichaam treft, het zorgt zelfs voor veranderingen op het niveau van de cellen. Dat is de conclusie van Spaanse wetenschappers na een grootschalig onderzoek, zo meldt hln.be.

Aan de universiteit van Granada namen de wetenschappers 29 voorgaande studies onder de loep. Ze keken naar biologische kenmerken (ook wel biomarkers genoemd) in de cellen bij mensen met een depressie, voor en na de behandeling met antidepressiva. Ze vergeleken die met de biomarkers van een gezonde controlegroep. Heel specifiek keken ze naar het niveau van malondialdehyde, een biomarker die celschade en oxidatieve stress in het lichaam signaleert.

Oxidatieve stress komt voor wanneer het lichaam te veel vrije radicalen produceert en moeite heeft om deze af te voeren. Dit zijn moleculen die een negatieve invloed hebben op proteïnes, lipides en het DNA in het lichaam. Vrije radicalen kunnen heel wat verschillende ziekten uitlokken. Artsen weten weinig over het verband tussen depressie en oxidatieve stress, maar deze studie doet wel vermoeden dat er een is.

Werking antidepressiva
Voor de behandeling hadden patiënten met een depressie een hoog niveau van malondialdehyde en een laag niveau van de antioxidanten als zink en urinezuur, wat een teken van oxidatieve stress is. Na de behandeling was het niveau van malondialdehyde zo gedaald dat de cellen van de meeste behandelde patiënten haast niet meer verschilden van gezonde patiënten.

De resultaten maken duidelijk dat artsen een depressie niet alleen als een psychische aandoening, maar ook als een systemische ziekte moeten behandelen. Die treft immers ook de cellen in het lichaam. Dit kan eveneens de link tussen een depressie en andere ziekten als cadiovasculaire aandoeningen verklaren. De auteurs van de studie concluderen dat antidepressiva zo kunnen werken dat ze oxidatieve stress verlichten en de werking van antioxidanten verbeteren.

Andere kwalen
Voorgaand onderzoek heeft een duidelijk verband aangetoond tussen de mentale gezondheid en de lichaamsfuncties. Experts geloven dat de ziekte erfelijk zou kunnen zijn en ze brachten de aandoening al in verband met ontstekingen. Zij die ermee kampen hebben vaak ook andere problemen met de spijsvertering en hevige hoofdpijn.

Directeur van het centrum voor depressies aan de universiteit van Michigan Sagar Parikh vertelt: “Het brein en het lichaam staan met elkaar in verbinding. “Het behandelen van een mentale aandoening vermindert niet alleen mentale, maar ook lichamelijke pijn.” De resultaten verschenen in de ‘Journal of Clinical Psychiatry‘.

Bron: hln.be

Dit bericht is 6768 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail