Menzis vergoedt behandeling depressie op basis van resultaat

Facebooktwitterlinkedinmail

13 augustus 2018  – Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressie en angst vergoeden op basis van het behaalde resultaat en niet langer op basis van het aantal behandelingen. Dat zegt een woordvoerder van Menzis na berichtgeving hierover door de Volkskrant, zo meldt NU.nl en de NOS.

”We willen belonen op de uitkomsten en niet langer op het aantal behandelingen. Het belang van de patiënt wordt nu meegewogen”, aldus de woordvoerder. ”In de gezondheidszorg is veel geld gemoeid. Dat geld moet worden ingezet om de uitkomst voor de patiënt te verbeteren.”Volgens hem leidt deze maatregel er niet toe dat nu alleen de ”makkelijke patiënten” worden behandeld. ”Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat.”

Het resultaat wordt beoordeeld op basis van meetinstrumenten, zoals bijvoorbeeld klachtvermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid van de cliënt.

Kritiek

Het landelijk platform van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg, Mind, vindt het goed dat naar de uitkomst van behandelingen wordt gekeken, maar heeft ook kritiek. “Het risico is dat patiënten buiten de boot vallen als verzekeraars alleen naar de kosten kijken”, zegt woordvoerder Menno Tusschenbroek van het platform.

Ook VU-hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers reageert kritisch in de Volkskrant. Hij noemt het plan “onzalig”, want het is volgens hem nauwelijks te zeggen of een patiënt opknapt door een behandeling. “Veel mensen knappen spontaan op”, zegt hij. Ook Cuijpers vreest dat voortaan alleen nog gemakkelijke patiënten worden behandeld.

Vragenlijsten

Menzis weerspreekt de kritiek. Volgens de zorgverzekeraar is het wel degelijk mogelijk om te financieren op basis van resultaat. Via vragenlijsten voor, tijdens en na de behandeling zou kunnen worden aangetoond of klachten zijn verminderd.

Volgens de Menzis-woordvoerder leidt deze maatregel er zeker niet toe dat alleen gemakkelijke patiënten worden behandeld. “Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Het gaat om een besparing voor de zorginstellingen. Het is geen strafmodel, maar een verdienmodel en de patiënt gaat hier financieel niets van merken.”

Menzis heeft afspraken gemaakt met organisaties
De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren.

Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Dit gebeurde al bij behandelingen voor bijvoorbeeld heupblessures.

Bron: nu.nl / nos.nl

Eerder maakte NOS op 3 een special over depressie. Daarin ervaar je hoe het is om een depressie te hebben. Bekijk ‘m hier

Dit bericht is 9310 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail