Erasmus MC start spreekuur ‘zwanger met antidepressiva’

Facebooktwitterlinkedinmail
zwangerschap; antidepressiva
7 oktober 2016 – Zwangere vrouwen die antidepressiva slikken kunnen vanaf 12 oktober advies en zorg op maat krijgen op het spreekuur ‘Zwanger en Antidepressiva’ van de afdelingen Verloskunde en Psychiatrie van het Erasmus MC. Tot nu toe is er nog veel onduidelijkheid over de voor- en nadelen van antidepressiva voor moeder en kind. 
Zorg en advies op maat over het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap
In Nederland gebruiken zo’n 4.000 tot 6.000 vrouwen per jaar tijdens de zwangerschap antidepressiva. Zij vragen zich vaak af wat de gevolgen zijn van dit gebruik op hun (ongeboren) kind en of er alternatieven zijn voor het gebruik van antidepressiva. “En dat is terecht”, zegt zwangerschapspsychiater Mijke Lambregtse-van den Berg van het Erasmus MC. “Vanuit de wetenschap zijn er wisselende bevindingen over de mogelijke voor- en nadelen, waardoor het voor vrouwen en hulpverleners lastig is een goede afweging te maken. Daarom willen wij deze vrouwen graag op weg helpen met een persoonlijk advies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en een uitgebreid onderzoek op zowel verloskundig als psychiatrisch gebied.”

Het nieuwe spreekuur is bestemd voor vrouwen in de vroege zwangerschap (<14 weken) die al langere tijd antidepressiva gebruiken en psychisch stabiel zijn. In die periode is een eventuele verandering nog mogelijk. Op de poli ontmoet de zwangere zowel een gynaecoloog als een psychiater. Ook wordt door middel van een interview de psychiatrische voorgeschiedenis vastgelegd. Dit leidt direct tot een zorgadvies op maat.

Lambregtse: “Vrouwen komen in principe één keer op het spreekuur, waarbij er direct een behandeladvies gegeven wordt. Voor vrouwen die willen stoppen met hun medicatie, maar bang zijn voor een terugval bestaat de mogelijkheid van een vervolgtraject bij de afdeling Psychiatrie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het principe van ‘blended care’, een vorm van begeleiding waarbij naast reguliere poli bezoeken ook een online zorgtraject wordt gevolgd.”

Verloskundigen en huisartsen kunnen vrouwen die in het eerste trimester van de zwangerschap zijn en antidepressiva gebruiken voor dit nieuwe spreekuur verwijzen naar de polikliniek Verloskunde van het Erasmus MC, tel. 010-7040148 of polivrouw@erasmusmc.nl.

Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Het zet zich in voor een gezonde bevolking. Bijna 13.000 medewerkers spannen zich dagelijks in voor excellente zorg door internationaal baanbrekend onderzoek en onderwijs. Zij vergroten de kennis over ziekte en gezondheid en verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten met praktisch én preventief handelen, zodat patiënten hier optimaal van profiteren en gezonde mensen gezond kunnen blijven. Zichtbaar beter zijn en voorop blijven lopen op het gebied van complexe, innovatieve en acute zorg door samenwerking met anderen, zijn belangrijke ambities van het Erasmus MC.

Dit bericht is 4022 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail