Kassa’s Leefstijlprogramma: depressie en laag zelfbeeld

Facebooktwitterlinkedinmail

22 maart 2021 – Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en zelfs één op de zeven heeft te maken met obesitas. Begin januari is Kassa daarom gestart met Kassa’s Leefstijlprogramma.

Gecombineerde Leefstijlinterventie
Tijdens dit traject volgen we acht gemotiveerde Kassa-kijkers, die gezamenlijk een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) aangaan. Hierbij gaan ze werken aan een gezonde(re) leefstijl. Er wordt uiteraard gekeken naar afvallen en bewegen, maar ook naar onderliggende zaken zoals slaaptekort, stress en medicijngebruik. Het GLI-traject waar de deelnemers onderdeel van uitmaken duurt in totaal twee jaar. Meer informatie over zo’n leefstijlinterventie is hier te vinden.

Voeding in combinatie met depressie

Roel Mocking is psychiater in opleiding en postdoctoraal onderzoeker bij het AMC in Amsterdam. Daar is hij ook 3,5 dag per week werkzaam als arts. In 2017 promoveerde hij cum laude op zijn proefschrift, waarvoor hij samenwerkte met de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Californië. Hij is gespecialiseerd in voeding, biologische psychiatrie en (terugkerende) depressie.

Mocking vertelt in de studio dat we natuurlijk allang weten dat gezonde voeding goed is voor het lichaam (bijv. voor het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes, verschillende soorten kanker etc.), maar dat er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat gezonde voeding invloed heeft op je psychische welbevinden. Daarbij gaat hij in op welke rol gezonde voeding kan spelen bij het voorkomen en/of behandelen van psychiatrische klachten.

Impact

Dat de impact van depressie groot is staat als een paal boven water. Niet aleen voor de persoon zelf en voor de naaste omgeving, maar ook voor de maatschappij. Uit een rapport van het Trimbos-instituut en het RIVM blijkt dat jaarlijks ruim een half miljoen volwassenen (in de leeftijd 18-64 jaar) een depressie heeft. De kosten van ziekteverzuim door depressie worden geschat op circa 1,8 miljard euro (per jaar), terwijl de kosten van depressiezorg worden geschat op 1,6 miljard euro.

Meedoen met Kassa’s Leefstijlprogramma?

Natuurlijk kan ook jij gaan werken aan een gezondere leefstijl. Op de website plaatst Kassa de komende maanden in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma wekelijks artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van de deelnemers.

Daarnaast is er de besloten Facebook-groep ‘Kassa: op weg naar een gezondere leefstijl!’. Hier plaatst Kassa dezelfde content, maar kun je ook ervaringen, tips, filmpjes en recepten delen met de andere Facebook-leden.

Bron: bnn.vara.nl

Dit bericht is 5057 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail