Mensen met eetstoornis vragen door coronacrisis nauwelijks meer om hulp

Facebooktwitterlinkedinmail

18 april 2020 – Mensen die kampen met een eetstoornis vragen door de coronacrisis nauwelijks meer om hulp. Zij durven zich uit angst voor besmetting niet te melden bij de huisarts.   De sociale isolatie kan de gevoelens van depressiviteit snel verergeren . Daarvoor waarschuwt Human Concern, het grootste landelijk gespecialiseerde centrum voor eetstoornissen in Nederland, zo meldt NU.nl 

Bij Human Concern melden zich in een gewone maand tussen de 150 en 200 mensen met een eetstoornis voor behandeling. In de maand dat de lockdown nu duurt, hebben slechts vijftig mensen zich aangemeld, een daling van 72%.

Onder eetstoornissen vallen onder andere anorexia nervosa, boulimia, Binge Eating Disorder (Eeetbuistoornis) .  Deze aandoeningen worden vanwege de coronamaatregelen alleen nog  behandeld via videobellen.  UMC Groningen schatte eind vorig jaar bij de NOS dat 180.000 mensen last hebben van ‘binge eating’, de meest voorkomende stoornis. Het grootste deel van de mensen met een eetstoornis is tussen de 18 en 24 jaar. Er zijn meer vrouwen dan mannen die met deze problemen worstelen. Al is het een groot misverstand dat eetstoornissen alleen bij jonge meisjes voorkomen.

Human Concern maakt zich ernstig zorgen dat mensen zich niet melden bij de huisarts, vooral omdat deze groep heel bang is voor besmetting met het coronavirus. Zonder doorverwijzing van een huisarts kunnen zij hun behandeling niet starten. Er zijn op dit moment geen wachtlijsten dus een behandeling kan snel worden gestart.

Bron: nu.nl

 

Dit bericht is 8726 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail