Tips om positief te denken voor mensen met psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

18 april 2020 – Het Coronavirus is voor iedereen moeilijk. Voor mensen met psychische problemen vaak net iets tot veel meer, moeilijker. Als zij al niet voldoende aan hun hoofd hebben doet het coronavirus daar een schepje bovenop.  Ankie zette 28 punten op een rij die haar helpen om positief te blijven denken in deze moeilijke tijd en stuurde ze op naar GGZnieuws.nl om die met anderen te delen. 

Mensen met psychische klachten hebben normaal al last van onverwerkte emoties, van depressie of andere klachten. In lichte of heftige mate. Bij de meeste mensen zal dit nu toe kunnen nemen. De meeste mensen hebben hier al last van laat staan mensen die al psychische klachten hebben of hebben gehad.

Je kunt er wellicht 24 uur per dag, 7 dagen in de week mee tobben. Je behandelaar zal je nu ook meestal onvoldoende kunnen helpen omdat de resterende tijd na een telefoongesprek of op contact op een andere manier, je het zelf moet zien te redden.

Daarom bedacht ik dat het wellicht helpt om elkaar helpen. We hebben allemaal wel in een behandeling(en) positieve gedachten meegekregen. We zullen ze veel moeten gebruiken om niet in een negatieve spiraal terecht te komen. Zelf had ik het ook enige dagen geleden en ben toen al mijn lesmateriaal voor mezelf gaan opschrijven. Waar was ik de laatste jaren – tientallen – mee geholpen. Dat hielp me met vechten en doorzetten. En afleiden en andere algemene tips. Daarom kwam in me op dat als iedereen zijn of haar eigen positieve bewoordingen ook zou opschrijven en via een website zou kunnen delen? Het lijkt mij het uitgelezen moment om elkaar op deze manier te helpen. Ik hoop dat het werkt. 

Ik heb tot nu toe 28 punten opgeschreven die voor mezelf van toepassing zijn. Ze staan in willekeurige volgorde.

  1. Als je al gevoelig bent, ben je het nu zeker
  2. Als je een relatie hebt zijn problemen nu extra zwaar. Stel ze uit tot na de crisis.
  3. Positieve dingen tegen mezelf zeggen b.v. : ik kan meer dan ik denk!
  4. Somberheid hoort ook bij het leven. Net zoals vrolijkheid en blijheid. Goed om dat te realiseren
  5. Ik ga maximaal een half uur op een stoel zitten – die ik alleen daarvoor gebruik – om al m’n piekergedachten te laten gaan.
  6. Probeer met 1 andere persoon op de juiste afstand te gaan wandelen. Dat leidt meer af dan alleen wandelen.
  7. Ik houd niet van structuur b.v. ik doe dit en dat van 10-12. Maar ik houd wel in de gaten dat ik ’s morgens iets in huis doe, dan ga lopen, lunch, ’s middags een boodschap doe in een kleine winkel, nog een keer wandel en ook een spelletje doe op de computer. Een lekkere maaltijd is ook belangrijk. ’s Avonds nog even een spelletje en niet teveel naar moeilijke onderwerpen op tv kijken. Speel daarom veel muziek af waar ik me ook meer in verdiep – de hele dag- en ga bijtijds slapen
  8. Als je gedissocieerd bent of bent geweest is het goed te realiseren dat resten van een droombeeld of obsessie het nu ook extra moeilijk maken
  9. Ik heb hele zware depressies gekend en ben daar met veel vechten, medicijnen  en hulp uitgekomen. ‘Nu lukt het me dus ook’ zeg ik tegen mezelf als ik somber ben, enigszins depressief of een dipje heb
  10. Desnoods naar het strand gaan maar in de kamer kan ook: bij voorkeur op blote voeten en al stampend hard zeggen: Ik ben sterk, ik ben sterk enz. Dat maakt ook inderdaad sterk. Wel even doorgaan dan ga je het ook voelen
  11. Ik geef mezelf als ik het moeilijker heb een cijfer. Als ik weet dat ik me op dat moment niet meer dan een 4 voel bijvoorbeeld, weet ik dat ik dit ook niet van een ander kan verwachten. Vanuit mijn eigen perspectief schat ik die ander dan ook negatief in
  12. Als ik twijfel en teveel vanuit mijn (droom)verleden bezig ben vraag ik mezelf af: wat zoek ik nou eigenlijk? Meestal is dat wat ik doe niet redelijk en ook niet haalbaar wat ik zoek. Omdat ik dat inzie richt ik me weer op reële dingen.
  13. Uitvoerige informatie van de Hersenstichting lezen
  14. Schrijf in m’n dagboek en beschrijf 3 dingen waar ik dankbaar voor ben en benoem ook 3 andere kleine positieve momenten
  15. Geef mezelf dagelijks voor de spiegel hardop een compliment. Herhaal dat soms.
  16. Ik heb geleerd dat achter depressie pijn en verdriet zit. Probeer dat op te zoeken. Soms ook op de stoel!  Vaak kan ik dan een traantje of meer traantjes laten. Dat lucht op. Dat te voelen voorkomt bij mij ook dat ik eventueel verder terugval. Het is een soort vangnet voor mij net zoals al deze andere punten.
  17. Ik zie regelmatig wat ik aan goede dingen ‘bezit’. Ik moet er soms wel goed m’n best voor doen maar het werkt wel. 
  18. Een ex-psychiater zei begin jaren 80 tijdens een hele zware depressie: Je moet wel tegen een stootje kunnen. Daar begreep ik toen niets van maar nu helpt de zin die toch is blijven hangen, op een goede manier.
  19. Ik heb een 4-punten oefening die ik ook geregeld doe:
  • Welke emotie neemt de overhand? 
  • Welk feit (géén aannames!) raakt me het allermeest?
  • Wat zegt dat over mij?
  • Wat zou ik tegen een kind zeggen als die hiermee zou zitten?
 1.  23.  Ben ik mentaal hangerig: aan de slag en positieve zinnen gebruiken. En doorgaan om dat te doen want het kost soms echt moeite.
 2. 24.  Corona is ook zitten in een soort van rouwtijd. Voor iedereen maar zeker voor mensen met psychische klachten.
 3. 25.  Filosofen hebben goede tips tegen corona-angst  uit de NRC
 4. 26. De grote thuisblijfgids – NRC
 5. 27. Een ander helpen kan er ook voor zorgen dat je jezelf daarmee een beetje beter voelt en opwaardeert. Werkt voor mij vaak positief.
 6. 28. Laat (moeizame) gevoelens soms maar even gaan. Heb het vertrouwen dat je er echt wel weer uit komt.

Heb je zelf nog tips? Stuur ze dan in naar nieuwsfeit@ggznieuws.nl en ze worden aan deze lijst toegevoegd.

Dit bericht is 5330 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail