Anorexia nervosa is niet alleen psychische maar ook lichamelijke ziekte

Facebooktwitterlinkedinmail

17 juli 2019 – Anorexia nervosa zou niet alleen een psychische aandoening zijn maar ook fysieke oorzaken hebben, zo blijkt uit een internationaal DNA-onderzoek gepubliceerd in Nature Genetics, zo meldt o.a. NU.nl.  Dat verandert het huidige beeld van de eetstoornis en geeft mogelijke inzichten in andere vormen van behandeling.

Voor het onderzoek aan het King’s College in Londen en de universiteit van North Carolina in Chapel Hill in de VS  werd het DNA van 16.992 mensen met anorexia nervosa en 55.525 mensen zonder de eetstoornis geanalyseerd. Daarbij werd ontdekt dat mensen met de eetstoornis mutaties in hun DNA hebben die voor veranderingen in de spijsvertering zorgen, vooral met betrekking tot hun bloedsuikerniveaus en lichaamsvet.

Door deze DNA-mutatie,s die de normale signalen om eetlust te stimuleren verhinderen, kunnen anorexiapatiënten zichzelf makkelijker en langer uithongeren. Dat zou betekenen dat anorexia nervosa een metabolisch-psychiatrische aandoening is. De combinatie van psychische en fysieke oorzaken maakt het mogelijk makkelijker om mensen met  anorexia nervosa over te halen zich te laten behandelen vanwege het stigma wat er nog steeds op behandeling in de psychiatrie rust.

Anorexia nervosa is een eetstoornis die vooral voorkomt bij jonge vrouwen. Mensen met deze ziekte hebben een vervormd beeld van hun lichaam. Ze vinden zichzelf te dik en eten zo min mogelijk om af te vallen. Maar hoeveel ze ook afvallen: ze blijven zichzelf te dik vinden. Deze eetstoornis kan ernstige gevolgen hebben en uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.

Bron: nu.nl

 

Dit bericht is 6580 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail