Mensen met depressie of sociale angststoornis hebben verdikking in hersenschors

Facebooktwitterlinkedinmail

21 november 2017 – Depressieve en angststoornissen veroorzaken lichte afwijkingen in hersenen van patiënten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Patiënten met een depressie of sociale angst hebben vaak een verdikking in een hersendeel dat het zelfbewustzijn aanstuurt, de anterieure cingulate cortex, zo meldt NU.nl.

In dit deel van het brein lijkt meer grijze hersenstof te worden aangemaakt. Dat melden Chinese onderzoekers op de jaarlijkse conferentie van de Radiological Society of North America in Chicago.

Hersenscans

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 27 mensen met een depressieve stoornis en 24 mensen met een sociale angststoornis in een hersenscanner te onderzoeken. Ter vergelijking onderzochten ze ook de hersenen van 41 gezonde proefpersonen.

Bij een sociale angststoornis hebben mensen  angst om bekeken te worden en te worden beoordeeld door anderen en dit heeft grote invloed op het dagelijks functioneren. Het aangaan en onderhouden van sociale contacten of relaties met anderen wordt daardoor ernstig bemoeilijkt. Naar schatting 15 miljoen Amerikanen lijden aan deze stoornis.

Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen met deze psychische aandoeningen meer grijze hersenmassa hadden op verschillende plaatsen in de hersenschors. Vooral in hersennetwerken die zijn betrokken bij aandacht, focus en zelfbewustzijn vonden de wetenschappers verdikkingen. De grootste verschillen werden gevonden in de anterieure cingulate cortex.

Emoties

Het is nog onduidelijk waardoor de verdikkingen in de hersenen van de patiënten zijn veroorzaakt. “Het is mogelijk dat de verdikkingen in de cortex een soort compensatiemechanismen zijn voor bepaalde ontstekingen die bij een depressie of sociale angst stoornis horen”, verklaart hoofdonderzoeker Youjin Zhao op nieuwssite EurekAlert. “Maar het kan ook zijn dat de verdikkingen het resultaat zijn van de vele emoties die mensen met een depressie of een sociale angststoornis moeten verwerken.”

De bij de studie gevonden verschillen zijn zo klein dat ze alleen te meten zijn als grote groepen proefpersonen worden vergeleken. Depressies of sociale angststoornissen kunnen dus niet worden opgespoord door het brein van een individu te scannen.

Met het hersenonderzoek hopen de wetenschappers uiteindelijk meer te weten te komen over de oorzaak van depressies en sociale angststoornissen.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4892 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail