Genen kunnen vertellen wie er baat heeft bij antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

29 december 2017 – Wetenschappers hebben bij muizen genen gevonden die kunnen aantonen wie er wel en wie er niet baat hebben bij antidepressiva. Door dit onderzoek weten zij nu ook dat bij mensen ook kan worden gekeken wie profijt kan hebben van het slikken van antidepressiva, zo meldt NU.nl.

Duitse en Amerikaanse onderzoekers van het Max Planck Instituut voor psychiatrie zagen bij experimenten welke muizen wel en welke geen baat hadden bij het gebruik van antidepressiva. Het verschil konden ze terugvoeren op enkele genetische eigenschappen.

Met genetische kenmerken voor depressiviteit die ze bij muizen hadden gevonden, gingen de onderzoekers na of die ook bij de mens verschil zouden maken.

De wetenschappers onderzochten het bloed van zo’n honderd patiënten die ooit antidepressiva hebben gebruikt. Bij dit onderzoek werd gekeken naar hun genetische eigenschappen en hoe de medicijnen voor hen hadden gewerkt. Van die mensen had meer dan de helft baat gehad bij antidepressiva en een minderheid niet. Dat verschil kon nu grotendeels worden verklaard met die genetische analyse die eerder bij de muizen was gedaan.

Bron: NU.nl

Dit bericht is 4065 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail