Meisjes lijden het vaakst aan examenstress

Facebooktwitterlinkedinmail

25 mei 2018 – Bijna 80 procent van alle eindexamenkandidaten ervaart stress bij de gedachte aan het examen. Bij meisjes leveren de examens beduidend meer stress op dan bij jongens. Zo heeft maar liefst 80 procent van de meisjes regelmatig last van examenstress in vergelijking met 71 procent van de jongens. Dit blijkt uit onderzoek van Dokter Bosman dat is afgenomen onder 1052 jongeren. De examenstress, die wordt veroorzaakt door de hoge eisen die ze aan zichzelf stellen en de druk die ouders opleggen, werkt burn-outs en depressies in de hand.

Door eindexamens neemt de druk op scholieren toe. Veel van hen vinden dat ze te hard moeten werken op school en te weinig tijd hebben voor ontspanning. Ook de cijferdruk is toegenomen. “De prestatiemaatschappij waar we vandaag de dag in leven, heeft ook zijn weerslag op scholieren. We zien steeds vaker dat ook jongeren lijden aan depressies en burn-outs”, zegt Michiel Bosman, psychiater en directeur-eigenaar van Dokter Bosman. “Tegenwoordig is het niet meer goed genoeg om met de hakken over de sloot je examen te halen. Een beetje zichzelf respecterende scholier haalt hoge cijfers en doet er ook nog dingen naast om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.”
Stress door eigen verwachtingspatroon
Steeds meer tieners melden zich bij de huisarts of psycholoog met burn-outklachten als oververmoeidheid, te veel stress, slapeloosheid en paniekaanvallen. Naar schatting worden er jaarlijks zo’n 20.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar behandeld aan angststoornissen en depressies. Niet minder dan 60 procent van deze jongeren valt binnen drie jaar terug. Al op de middelbare school voelen veel jongeren de druk om te presteren en hun cv op te bouwen. Een actief leven naast school en de constante aanwezigheid van sociale media maken het er niet bepaald relaxter op. Uit het onderzoek blijkt dat met name meisjes stress ervaren. Ruim een kwart van hen ervaart vaak de druk om altijd goed te moeten presteren op school tegen 12 procent van de jongens. Het verschil wordt verklaard doordat meisjes harder voor zichzelf zijn. Ze leggen de lat hoog terwijl jongens er vaak een wat relaxtere laissez-faire houding op na houden. “De interne druk die meisjes voelen is rechtstreeks het gevolg van hun eigen verwachtingspatroon”, zegt Bosman. “Lief zijn voor jezelf, is iets waar veel meisjes niet goed in zijn.”
Stress door ouders
Ook ouders spelen een grote rol bij de stress die veel scholieren ervaren. Bijna 50 procent van de jongeren voelt zich regelmatig onder druk gezet door ouders of verzorgers om goede cijfers te halen op school. Opmerkelijk genoeg zijn het vooral de jongens die deze druk ervaren. Bijna 55 procent van hen voelt regelmatig druk van de ouders tegen 42 procent van de meisjes. Bosman: ”Doordat jongens vaak wat zorgelozer zijn als het gaat om schoolprestaties hebben ouders meer het gevoel dat ze er boven op moeten zitten. De stress die jongens ervaren kan hier een gevolg van zijn.” Voor bijna de helft van de jongeren geldt dat ze bang zijn om hun ouders teleur te stellen met een tegenvallend schooladvies.
Over Dokter Bosman
Dokter Bosman heeft specialistische kennis in huis op het gebied van onder andere depressies, burn-outs, AD(H)D, hoogbegaafdheid, PTSS, stemmingswisselingen, dwang, angsten en autisme. Voor cliënten met autisme heeft Dokter Bosman speciaal het Autisme Kenniscentrum opgericht. Het verhaal van Dokter Bosman, dat ervan overtuigd is dat geestelijke gezondheidszorg anders kan, gaat over ontwikkelen, leren en ervaren. Over persoonlijke groei en prettiger leven.
Bron: persbericht

Dit bericht is 13510 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail