Luistertip: de podcastserie ‘Blikopeners’ over stigma en zelfstigma

Facebooktwitterlinkedinmail

26 augustus 2021 – Van alle mensen in Nederland krijgt 42,7% ooit in zijn of haar leven een psychische aandoening. Meer dan 70% van de mensen met aanhoudende psychische aandoeningen ervaart stigmatisering. Dat staat herstel in de weg. Daarom publiceert Stichting Samen Sterk zonder Stigma vanaf 25 augustus 2021 de podcastserie ‘Blikopeners’, waarin luisteraars meer te weten komen over stigma en zelfstigma en tips en handvatten krijgen hoe hiermee om te gaan.

Stigma is een merkteken of label dat wordt gebruikt om bepaalde personen te onderscheiden van anderen en negatieve, onwenselijke eigenschappen aan hen toeschrijft. Dit uit zich in vooroordelen, wantrouwen, angst, stereotypering en/of uitsluitend gedrag. In de podcastserie ‘Blikopeners’ luister je eerst naar een aflevering over een bepaald thema, zoals publiek stigma, en ga je vervolgens als luisteraar zelf actief aan de slag met een challenge over dat thema.

Samen écht impact maken 
Jens Glissenaar, projectmedewerker bij Samen Sterk zonder Stigma en één van de initiatiefnemers van de podcastserie vertelt: “In de afleveringen zitten diverse sprekers die ieder op een eigen manier informatie geven over stigma en zelfstigma, bijvoorbeeld over wat het betekent als je hiermee te maken krijgt en wat je dan kunt doen om er minder last van te ondervinden. Je hoort theoretische achtergronden waarmee je beter weet waar het over gaat als we het hebben over stigma, maar we laten je ook verhalen horen van mensen met cliëntervaring, waarin je je wellicht herkent of die je inspireren.”

‘Tussen alle meningen door vergeet ik soms hoe vaak stigma voorkomt.’
De podcast Blikopeners is gemaakt voor mensen met een psychische aandoening én voor hulpverleners in de ggz. Ook deze doelgroep is belangrijk om te betrekken, vertelt Jens: “Stigma in de ggz komt helaas nog veel voor. Dit wordt regelmatig benoemd door mensen die stigma ervaren. Juist professionals in de ggz kunnen bijdragen aan destigmatiserend werken door na te denken over de manier waarop zij cliënten bejegenen. De podcastserie kan hierbij helpend zijn.”

De presentatie van ‘Blikopeners’ ligt in handen van Samen Sterk ambassadeur Annemiek Lely. Ze vertelt: “Hoewel ik al vijf jaar ambassadeur van SSZS ben, is stigma een onderwerp waar je nooit over uitgeleerd raakt. Op theoretisch gebied, maar zeker ook in het delen van ervaringen. Ik vond het eervol dat de gasten hun verhalen en bevindingen met mij wilden delen. Hierin kwam opnieuw de erkenning van (zelf)stigma naar voren. Tussen alle meningen door vergeet ik soms hoe vaak stigma voorkomt. Een kleine opmerking tussendoor die meer impliceert dan je in eerste instantie denkt. Wat me is bijgebleven is vooral het verhaal van Michael. Hij legt in de serie zo mooi uit hoe zelfstigma werkt door zijn gedachten op weg naar de opnames te delen. Zo kwetsbaar, krachtig en exemplarisch!”

Zelf aan de slag 
‘Blikopeners’ bestaat uit vier afleveringen, en bij elke aflevering hoort een challenge. Vanaf 25 augustus 2021 wordt elke week één aflevering gepubliceerd. Jens licht toe: “We hopen dat de podcast en de challenges dienen als een call to action. We vinden het belangrijk dat het niet alleen maar luisteren is, maar juist ook dat luisteraars er actief zelf mee aan de slag gaan zodat het ook beter blijft hangen in de praktijk. Ons doel is om kennis over te dragen, bewustwording te creëren en handvatten te bieden. Met deze podcastserie bieden we een mooie mix aan mensen en ervaringen die hopelijk kan inspireren.”

De podcastserie ‘Blikopeners’ is vanaf 25 augustus 2021 te beluisteren via deze link. De podcastserie is gratis te beluisteren via het inlogportaal op de website van Samen Sterk zonder Stigma.

Bron: samensterkzonderstigma.nl

Dit bericht is 2296 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail