Langwerkende injecteerbare antipsychotica vermindert de kans op opname

Facebooktwitterlinkedinmail

28 maart 2021 – Langwerkende injecteerbare antipsychotica (LAI’s) kunnen mogelijk het risico op opname verkleinen door de therapietrouw te verbeteren, maar worden zelden overwogen voor de behandeling van schizofrenie in een vroeg stadium.

Het doel van het onderzoek was om te bepalen of  het gebruik van een LAI in vergelijking met de gebruikelijke zorg de tijd tot de eerste opname bij patiënten met een vroege fase van schizofrenie vertraagt.

De Prevention of Relapse in Schizophrenia (PRELAPSE) -studie werd cluster-gerandomiseerd met een follow-upduur van 2 jaar. Het onderzoek begon in december 2014, werd voltooid in maart 2019 en werd uitgevoerd in 39 centra voor geestelijke gezondheidszorg in 19 Amerikaanse staten.  Willekeurig werden 19 klinieken toegewezen om de behandeling met langwerkend aripiprazol-monohydraat aan te moedigen (eenmaal per maand aripiprazol [AOM] -aandoening) en 20 om de gebruikelijke behandeling te bieden (de keuze van de arts . De geschiktheidscriteria van de deelnemers waren onder meer (1) de diagnose van schizofrenie bevestigd door een gestructureerd klinisch interview, (2) minder dan 5 jaar levenslang antipsychoticumgebruik en (3) de leeftijd van 18 tot 35 jaar. In het totaal waren er 576 potentiële deelnemers, van wie er 234 (40,6%) zich inschreven.

Er waren geen beperkingen op de behandeling behalve dat aripiprazol-monohydraat moest worden voorgeschreven volgens de door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurde richtlijnen.

Belangrijkste resultaten en metingen: De primaire uitkomstmaat was de tijd tot de eerste psychiatrische ziekenhuisopname op basis van interviews met deelnemers om de 2 maanden, het formulier voor hulpbronnen voor servicegebruik dat elke 4 maanden wordt beheerd en andere beschikbare bronnen (bijv. Medische dossiers). Mogelijke gebeurtenissen werden beoordeeld door een onafhankelijke commissie die was gemaskeerd voor een behandeltoewijzing.

De 489 deelnemers (368 mannen [55,3%]) hadden een gemiddelde leeftijd van 25,2  jaar en 225 (46,0%) hadden een antipsychoticumgebruik van 1 jaar of minder. De gemiddelde tijd tot de eerste opname was 613,7 dagen (95% BI, 582,3-645,1 dagen) voor AOM-deelnemers en 530,6 dagen (95% BI, 497,3-563,9 dagen) voor CC-deelnemers.

Conclusies: Langwerkend injecteerbaar antipsychoticagebruik door patiënten met schizofrenie in een vroege fase kan de tijd tot een opname aanzienlijk vertragen, een persoonlijk en economisch belangrijk resultaat. Artsen zouden LAI-behandeling voor patiënten met een vroege fase van schizofrenie breder moeten overwegen.

Bron: pubmed

Dit bericht is 2558 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail